fbpx

Platformă de știri și opinii

Patriotism de paradă, cu mii de steaguri

in Administrație/Analize by
Banner

Că Primăria Târgoviște vrea să umple orașul de steaguri tricolore de 1 Decembrie, nu mai este o știre. Operațiunea “Centenarul în 1000 de steaguri” a început deja. Conform administrației locale, mai exact a primarul Cristian Stan, aproximativ 1300 de steaguri tricolore vor fi arborate în oraș.

“Vreau să lansez o provocare către toți târgoviștenii. Haideți ca, pe 1 Decembrie, să arborăm câte un drapel tricolor în fiecare casă. Haideți, să demonstrăm prin acest gest simbolic că ne iubim țara și că prețuim sacrificiul și jertfa celor care au contribuit, cu arma-n mână, pe câmpul de bătălie, la făurirea a ceea ce noi numim astăzi România(…) și să dovedim că suntem români și că ne iubim țara,” ne îndeamnă Cristian Stan

Patriotismul de paradă și la comandă poate fi orice altceva, numai patriotism autentic, nu! Provocarea amintită nu este decât demagogie ieftină. Asta pentru că cei ce simțeau deja imboldul fac acest gest de multă vreme (n.m. cel al arborării steagului tricolor, de Ziua Națională). Nu e nevoie de directive și provocări.

1 Decembrie nu e despre arborat de steaguri (există ziua drapelului pentru asta), nici despre sacrificiul și jertfa pe câmpul de bătălie, cu arma-n mână (există sărbătorea numită Ziua Eroilor, în fiecare an de ziua Înălțării Domnului, conform calendarului ortodox, se face asta). Cât despre demonstrarea identității românești și a iubirii de țară prin gestul unic al arborării steagului tricolor de 1 Decembrie, nici nu cred că mai are sens să mai comentăm.

În rest, poate ar fi bine să punem steaguri tricolore și prin alte părți ale Târgoviștei, cum ar fi ruinele mai noi ale orașului (Centura, COS Târgoviște, locul viran al unui ipotetic stadion municipal, cel al ipoteticului mall, clădirea părăsită din centrul urbei, ce odată era identificată sub titulatura de “Cinematograful Independența” etc.). Nu de alta, dar poate ne aducem aminte că România este și acolo. Despre patriotism, cineva (n.m. H.L.Mencken – un jurnalist și critic literar american, de secol XX)   spunea că “Ori de câte ori auzi un om vorbind despre dragostea lui faţă de ţara sa, este un semn că se aşteaptă să fie plătit pentru asta.”

Banner

Ultimele stiri din Administrație

Go to Top