Ceremonie la Cimitirul Evreiesc

in Actualitate by
Banner

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, la Cimitirul Evreiesc din Târgoviște a avut loc joi, 22 noiembrie, un ceremonial militar-religios, la mormântul evreului erou, Herman Kornhauser.

La eveniment a participat, din partea Consiliului Județean Dâmbovița, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, care a transmis mesajul președintelui Daniel Comănescu:

„Sunt onorat să particip astăzi la acest ceremonial, organizat de Asociația de Prietenie și Colaborare Culturală cu Israelul, în cinstea eroului evreu Herman Kornhauser. Nu putem și nu vom putea să facem niciodată gesturi ca acelea făcute de eroii neamului, oamenii care au scris cu sânge și sacrificiu istoria unei țări independente și libere. Pe câmpul de luptă, departe de casele și familiile lor, eroii români au luptat cu toată puterea lor pentru viitorul României. Printre aceștia se numără și evreii din țara noastră, care și-au demonstrat adevărata camaraderie și loialitatea în război, fie direct – luptând pe front, fie punându-și la dispoziția armatei casele, transformând școlile și liceele evreiești în spitale, iar sinagogile – în locuri de carantină.

Este important să participăm la acest ceremonial de comemorare a eroului evreu Herman Kornhauser, decorat post-mortem de regele Ferdinand cu virtutea militară, clasa a II-a, în anul 1917. Este, de asemenea, important să ne amintim faptul că, în decembrie 1916, Herman Kornhauser a procurat alimente și haine pentru prizonierii români din lagărele germane, înlesnind evadarea mai multor militari români. Pentru actele sale de solidaritate, eroul evreu a plătit cu viața, fiind prins de nemți și executat.

 În acest an, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar noi avem datoria să ne îndreptăm gândurile către toți aceia care au renunțat la ei înșiși, la visurile personale pentru visul și idealul comun al românilor.

Pe 1 Decembrie, în toată țara vom sărbători gloria neamului nostru. Pentru eforturile, devotamentul și sacrificiul de care toți eroii neamului au dat dovadă, să nu pregetăm să le fim veșnic recunoscători. 

 Închei prin a vă spune că este datoria noastră să păstrăm patrimoniul spiritual al evreilor români în bune condiții, pentru ca generațiile care vor veni după noi să fie mândre de această moștenire neprețuită, despre care istoria a scris multe pagini. Vă mulțumesc!”.

Ceremonialul religios a fost oficiat de Menachem Boaz, din partea Cancelariei Rabinice (București).

La eveniment au mai participat: Ileana Ghenciulescu, Secretarul general al Asociației Centrale de Prietenie și Colaborare Culturală cu Israelul, reprezentanți ai comunității evreiești târgoviștene, Ministerului Apărării Naționale, Instituției Prefectului Dâmbovița, Școlii Gimnaziale „Smaranda Gheorghiu” Târgoviște, Societății Române de Cruce Roșie – Filiala Dâmbovița.

Momentul rostirii alocuțiunilor a fost urmat de ceremonia depunerii de coroane din partea Ambasadei Statului Israel la București, Consiliului Județean Dâmbovița, Instituției Prefectului Dâmbovița, Camerei de Comerț și Industrie România – Israel, Asociației Centrale de Prietenie și Colaborare Culturală cu Israelul, comunității evreiești din Târgoviște.

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

Banner