fbpx

Platformă de știri și opinii

Eveniment cultural la „Valahia”

in Cultură/Educație by
Banner

Vineri, 2 noiembrie 2018, Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, în colaborare cu Facultatea de Științe Umaniste și Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, din cadrul Universității “Valahia” din Târgovişte, au organizat Conferința „Cultura română în anul centenarului”.

Conf. univ. dr. Tomiţă Ciulei, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Litere şi Comunicare, a deschis conferinţa, adresând un cuvânt de bun venit invitaţilor şi participanţilor, precizând că manifestarea este dedicată centenarului, dar şi studenţilor implicaţi în cercetarea ştiinţifică.

Pe lângă invitaţi au mai fost prezenţi în sală: prof. univ. dr. Mircea Anghelinu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, prof. univ. dr. Marian Vâlciu, decanul Facultăţii de Teologie, cadre didactice din partea ISJ Dâmboviţa, cadre didactice universitare şi studenţi.

În debutul evenimentului, prof. univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea a prezentat datele biografice şi aspectele principale ale activităţii lui Nicolae Breban.

Nicolae Alexandru Breban s-a născut la Baia Mare, la data de 1 februarie 1934, fiind scriitor, romancier, eseist, dramaturg şi om de cultură contemporan. A debutat cu proză scurtă în „Gazeta literară” (1961). Primul său roman, „Francisca”, a apărut în 1965. „Animale bolnave” (1968) îi aduce consacrarea definitivă. În 1970 a fost numit redactor-şef la „România literară”. Din 1990 este director al săptămânalului „Contemporanul – Ideea europeană” (titlul şi concepţia revistei i se datorează). În 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul anilor i s-au decernat numeroase premii: Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1965), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1968, 1977, 1995), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1994).

Profesorul Bârlea l-a descris ca fiind „el însuşi un roman, o carte deschisă de la început până la sfârşit”.

În continuare, lect. univ. dr. Mariana Vârlan a prezentat biografia şi activitatea literară a Aurei Christi.

Aura Christi (pseudonimul literar al Aureliei Potlog) este poetă, romancieră, eseistă, publicistă şi traducătoare. S-a născut la Chişinău, la 12 ianuarie 1967. A debutat în 1983 în „Tinerimea Moldovei”. Poemele sale au fost traduse şi publicate în Germania, Franţa, Belgia, Italia, Suedia, Israel, Federaţia Rusă, SUA, Bulgaria, Albania, Turcia, Ţara Galilor, Republica Populară Chineză ş.a. Tema cărţilor sale este exilul geografic şi încercarea fiinţei de a-şi afla o patrie în poezie. Este redactor-şef al revistei „Contemporanul”. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Nicolae Breban o consideră „poet de primă mână”, pentru că „scrie complex, scrie profund”.

Preotul Marian Puiescu a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, în care a evidenţiat contribuţia Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri.

Nicolae Breban şi-a început discursul prin a mulţumi pentru invitaţia de a participa la conferinţă şi a punctat câteva idei despre relaţia biserică-cultură, lupta Ţărilor Române pentru demnitate, dar şi despre viaţa şi activitatea sa din diverse vremuri pline de frământări politice. „După 30 de ani îmi dau seama că a căzut o altă năpastă – năpasta libertăţii”, menţionează Breban, referindu-se la situaţia actuală a României. „Pare paradoxal, dar noi am fost aruncaţi de istorie în confruntarea cu alte deziderate, alte moduri de gândire”. Din acest motiv a subliniat necesitatea de a apăra şi de a promova valorile naţionale.

În discursul său, extrem de interesant, Aura Christi a ţinut să sublinieze că nu practică niciun fel de ideologie, că nu face politică, că este „un om al scrisului”. A abordat diferite teme legate de religie, istorie, literatură şi a încheiat prin a oferi un sfat: „Să ne vorbim cât mai puţin de rău ţara”.

Evenimentul a continuat cu discuţii libere între invitaţi, cadre didactice şi studenţi. Una din teme, privind tentativele de modificare a programei în învăţământ în defavoarea istoriei sau a limbii române ca discipline de studiu, a captat atenţia întregii săli. Manifestarea s-a încheiat cu o lansare de carte ce poartă semnătura scriitoarei Aura Christi. Autoarea a oferit autografe celor prezenţi.

Conferinţa a fost de fapt o lecţie de cultură la cel mai înalt nivel.

Sursa: Biroul imagine și comunicare, Universitatea „Valahia”

 

Banner

Ultimele stiri din Cultură

Go to Top