Așa cum Bazar Media vă anunța, încă din luna martie (amănunte aici), scandalul evaluărilor cu „cântec” a celor ce conduc învățământul preuniversitar, dar care nu au „carnetul de partid corespunzător”, nu s-a oprit la momentul în care Ministerul Educației e „evaluat”, după criterii ce nu păreau deloc a avea legătură cu normalitatea.
La debutul lui 2018, mai multe zeci de inspectori școlari din țară anunțau că vor acționa în instanță Ministerul Educației, minister ce acordase calificative insuficiente la evaluări pentru ca cei în cauză să mai poată avea acces la posturi de conducere pentru o perioadă de cinci ani.
Inspectorul general de la IȘJ Dâmbovița, Sorin Ion, este unul dintre aceștia. Așa cum declara, la momentul martie 2018, după mai mulți ani în care a primit doar calificativul „Foarte Bine”, în 2018 la o (re)evaluare a Ministerului Educației, făcută peste evaluarea locală, după criterii nu foarte bine definite, a primit doar „Bine”, ceea ce este echivalent cu imposibilitatea de a mai deține timp de cinci ani vreo funcție de conducere. „Actualmente șef al IȘJ, în următorii ani nici măcar coordonator de grădiniță”, ar fi fost concluzia imediată a acelei „sentințe” venite din partea Ministerului Educației. Deși a fost tentat de demisia imediată, din postul deținut la IȘJ, Sorin Ion a ales calea recuperării dreptății personale (așa cum credea) în justiție.
După mai multe amânări, în data de 23.10.2018, Curtea de Apel Ploiești (vezi facsimil) a ajuns la o hotărâre prin care dă dreptate reclamantului Sorin Ion iar în plus anulează „evaluarile” Ministerului Educației și obligă statul, prin minister, la plata de daune către același Sorin Ion. Hotărârea Curții de Apel Ploiești este următoarea:
„Respinge excepţia inadmisibilităţii acţunii. Admite acţiunea modificată, în parte. Anulează hotărârea nr.1057/27.03.2018, comunicată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi raportul nr.15256/23.03.2018 al comisiei de soluţionare a contestaţiilor. Obligă pârâtul să aprobe raportul de evaluare întocmit de comisia de evaluare constituită prin Ordinul nr.558/01.09.2017. Obligă pârâtul la plata sumei de 2100 lei cheltuieli de judecată către reclamant. Respinge în rest. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.10.2018.
Document: Hotarâre 179/2018 23.10.2018″
Cel mai probabil (conform dreptului conferit de lege) se va face recurs la această sentință (fond).