Senatul a adoptat ieri mai multe modificări la Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Una din prevederile controversate este modificarea care presupune ca persoanele condamnate la maxim 5 ani de închisoare să poată executa pedeapsa la domiciliu, fără a fi supravegheați electronic.
”Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.”, se arată în proiectul de lege.
De asemenea, o altă modificare prevede că „în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni executarea pedepsei se realizează prin detenție la domiciliu, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte cu violență”.
O altă schimbare prevede că „Liberarea condiționată se poate acorda și pentru persoanele condamante care execută pedeapsa în regim semideschis, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenție la domiciliu”.
Proiectul legislativ a fost adoptat, cu amendamente, cu 102 voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” și trei abțineri.
Senatul este prima Cameră sesizată, votul final urmând a fi dat în Camerei Deputaților.