Referendumul pentru „familia tradițională” a fost un eșec. Acum, este timpul analizelor. De ce o temă care rezonează cu percepția majorității românilor nu a fost „validată” printr-un referendum.
Am prezentat într-un articol anterior care este opinia noastră, la modul general, față de acest subiect. Pe scurt, am spus că chestiunea a fost „confiscată” de partide, în special de PSD. Partid care a vrut să substituie adevăratele probleme cu care se confruntă cu această temă, „generoasă”, ca subiect de dezbatere. Poporul, atât de drag în prelegerile social-democraților, a avut altă părere. Nu s-a prezentat la vot conform socotelilor PSD. Adică, mai deloc după standardele lor.
În Dâmbovița, spre exemplu, a fost o prezență de 28,98% (locul doi pe țară). Dar, dacă luăm în considerare topul județelor, o să observăm că nu mai corespunde cu fruntea PSD-istă de la alegerile politice.
Iată care sunt primele județe la acest referendum (prezență la vot):
- Suceava- 30,67%
- Dâmbovița-28,98%
- Bihor-28,92%
Lesne se observă că acest clasament arată implicarea Bisericilor în tematica Referendumului. Suceava și Dâmbovița, Arhiepiscopii ortodoxe de refererință, ocupă primele două locuri. Încă de sâmbătă, Bihorul, unde există o largă comunitate de protestanți și neoprotestanți, a fost în top. Cu prezența majoritarilor ortodocși de duminică, județul a rămas în top 3.
Revenind pe plaiurile dâmbovițene, remarcăm cvasi-non-combatul social-democrat, altă dată foarte vocal la tematicile importante (mai niciuna rezolvată, de altfel). Adrian Țuțuianu, portavocea problemelor județului, a fost cam apatic în perioada premergătoare Referendumului. Au fost, ce-i drept fotografii cu colegii dumnealui pe facebook în care se poziționau cu „familia tradițională”.
Cam puțin pentru un partid care, în județ, a declarat că este un aliat al Bisericii. S-a remarcat, în schimb, vigoarea cu care au abordat preoții Referendumul, în special implicarea vicarului Ionuț Ghibanu.