fbpx

Platformă de știri și opinii

Referendumul și „spirala tăcerii”

in Analize/Politică by
Banner

Referendumul eșuat din acest week-end poate fi analizat din mai multe perspective.

Una dintre acestea, care mi se pare foarte potrivită, este cea care ține cont de „spirala tăcerii”. Acest model teoretic, validat deseori de practică, aparține cercetătorului în științe politice german Elisabeth Noelle-Neumann (foto), prezentat în lucrarea „Spirala tăcerii. Opinia publică-învelișul nostru social”.

Spirala tăcerii se referă la presiunea crescândă pe care o resimnt oamenii atunci când sunt în minoritate, temându-se de izolarea socială. Sau, atenție, când media îi prezintă ca fiind minoritari, fenomenul accentuându-se odată cu apariția mijloacelor de informare in masă ce au făcut posibilă identificarea curentului dominant în societate, sau a opiniei publice. Pentru Elisabeth Noelle-Neumann, „opinia publică reprezintă acele atitudini ce pot fi exprimate fără a implica pericolul izolării; o forță tangibilă ce controlează oamenii”

.Aceeași autoare avansează ideea unui al șaselea simț care deține informații despre care societatea simte și crede, cu ajutorul căruia oamenii (…) anticipează instinctiv, concomitent, o schimbare în climat pentru sau contra unui partid, persoane sau idei. Acest organ cvasi-static „simte” climatul opinei publice (mai multe detalii aici).

Referendumul din 6-7 octombrie a fost inițiat de un ONG, „Coaliția pentru familie”. Această temă, a valiđării sau invalidării căsătoriilor între persoanele de același sex, a fost preluată, drept marotă, de PSD. Social-democrații domină agenda publică din ultima vreme cu această temă (poate) pentru a acoperi alte subiecte ce nu îi pun în lumină favorabilă în fața opiniei publice. Un subiect controversat, cu multe polemici, ce generează dezbateri etc. Convenabil pentru un partid care, de fapt, vrea să rezolve alte probleme (în special legile ce țin de justiție). O strategie bună, la prima vedere. Probabil, o majoritate covârșitoare sustine căsătoria între un bărbat și o femeie. Însă, tot probabil, o majoritate covârșitoare nu este de acord cu toate politicile PSD în domeniul justiției (cu toate că PSD este încă lejer pe primul loc în sondaje). Mai este vorba și despre percepția asupra referendumurilor, în general. Acestea au ca subiecte/teme/abordări probleme ce nu țin de realitatea imediată a persoanelor (integrarea României în UE, număr de parlamentari, căsătorii- teme de referendumuri). Este vorba de proximitatea spațială. Oamenii sunt interesați mai degrabă de cine le va fi primar sau care vor fi consilierii locali. De aici și lipsa de interes pentru referendumuri și hotărârea de a reduce cvorumul de participare la 30%- solutie rezonabilă, de altfel.

Revenind la Referendumul de la sfârșitul săptămânii, PSD a susținut un proiect care este în consonanță cu ce vrea majoritatea. În spiritul lui Neumann, celelalte partide (cu excepția USR) au consonat în cele din urmă cu PSD. Adică au declarat că sprijină Referendumul, tocmai pentru a fi alături de ceea ce ei au crezut ca va fi o majoritate și că nu se vor supune oprobriului dacă nu se vor alinia. Au fost neinspirate, pentru că acum sunt obligate să își asume, alături de PSD, acest eșec.

O greșeală a PSD a fost impunerea celor două zile pentru referendum. De frica nerealizării cvorumului de 30%, social-democrații au omis faptul că lasă mult timp de gândire electoratului (în special celui care era de acord cu DA , dar nu prea avea chef să meargă la vot sau celui nehotărât). Prezența foarte mică sâmbătă (când mulți creștini nu merg la biserică) a dat senzația că majoritatea nu vrea să mearga la vot. Aceeași „spirală a tăcerii” a lui Neumann a făcut ca majoritatea oamenilor să rămână acasă.

Foto articol: thecitypaperbogota.com

Foto Elisabeth Noelle-Neumann: noelle-neumann.de

 

 

Distribuie pe
Banner

Ultimele stiri din Analize

Go to Top