Preda: Avem nevoie de Fondul Suveran!

in Parlament/Politică by
Banner

Disputele publice sterile, de multe ori deturnate de la sensul inițial, ca și calculele politice care par a fi mai importante decât datoria față de țară, ar trebui abandonate în favoarea unor dezbaterii reale, constructive, utile pentru țară, afirmă Cezar Preda, deputat de Dâmbovița.

Parlamentarul liberal a lansat un apel la solidaritate și responsabilitate pentru crearea unui Fond Suveran capabil să susțină marile investiții în infrastructură, de care România are atâta nevoie astăzi, ca și acum 100 de ani!  ”România are nevoie de un fond suveran. România are nevoie să-şi unească provinciile. Trebuie să uneşti Clujul cu Iaşiul şi cu Bucureştiul. Trebuie să faci podurile pe care nu le-ai făcut. Trebuie să faci centura acestei Capitale a Marii Românii.”, a puncta Cezar Preda de la tribuna Parlamentului.

În același timp, fruntașul PNL a criticat maniera netransparentă, neconstituțională chiar, în care puterea a forțat crearea unui Fond Suveran care servește intereselor de grup și de partid, pe post de pușculiță, și nu intereselor țării.

”Intervenţia mea de astăzi, declarația politică are titlul: „Centenar, solidaritate şi suveranitate”. La 100 de ani de la Marea Unire, de fapt suntem într-o dezbinare maximă. Două Românii într-o ţară în care românii se sfâșie, se acuză, se jignesc, se lovesc, manipulați şi mințiți de oameni care asta îşi doresc.

Ne-am bătut la începutul anului, aici, în Parlament, cine şi unde să primească bani să construiască statui şi care şi cum să serbeze cu manele şi cu mici Centenarul. Fiecare, în dreptul lui, să primească cât mai mulţi bani, pentru că sunt 100 de ani de la Marea Unire.

Apoi ne-am înfierbântat cu protocoalele. O ţară întreagă discuta despre documente care mai de care mai ilegale şi mai toxice.

Pe 10 august, în anul Centenarului, ne-am rupt de tot. Românii s-au bătut cu românii.

Suntem acum în plină dramă naţională cu pesta porcină, şi unii politicieni se bucură că mor porcii în curţile ţăranilor şi din ferme, sperând astfel că vor obţine nişte voturi în plus.

Care este solidaritatea în anul Centenarului? N-am întâlnit cuvântul „suveranitate” decât o singură dată în acest an, când putea a creat un fond suveran.

Bineînțeles, în stilul propriu l-a creat: şi neconstituțional, şi netransparent, şi făcut special pentru pușculița de partid. Dar paradoxul, dragii mei, este că România are nevoie ca aerul de această cheie în anul Centenarului.

România are nevoie de un fond suveran. România are nevoie să-şi unească provinciile. România are nevoie acum, la 100 de ani, să-şi păstreze art. 1 din Constituţie, ca stat unitar. Trebuie să unești Clujul cu Iaşiul şi cu Bucureştiul. Trebuie să faci podurile pe care nu le-ai făcut. Trebuie să faci centura acestei Capitale a Marii Românii.

Sunt lucruri pe care nu le putem face în anul Centenarului, decât cu acest fond, pe care să-l explicăm, pe care să-l dezbatem şi pe care să-l stabilim în consens politic. Atunci nu vor rămâne decât, ca întotdeauna, cârcotaşii de serviciu. În rest, înseamnă că noi ne vom face datoria faţă de români şi de România, în anul Centenarului.

Banner