Ghibanu: Biserica sprijină migranții

in Actualitate by
Banner

Vicarul Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Ionuț Ghibanu, consideră ca migranții sunt cei mai buni misionari ai Ortodoxiei, devenind punți de dialog între cultura și credința noastră și cea din zonele unde s-au așezat. Ghibanu a participat la evenimentul  ”Informare acasă! Siguranță în lume!”, organizat la Târgoviște de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

„Apreciez în mod deosebit grija pe care o manifestă acest minister față de conaționalii noștri aflați în afara granițelor țării, precum și pentru potențialii migranți.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au migrat dintr-un loc în altul în căutare de pace, stabilitate și prosperitate, iar, aici ne aducem aminte de exemplul biblic al lui Avraam.
Românii au migrat în afara granițelor țării, în mod masiv, în timpul dominației austro-ungare din Transilvania, iar apoi, după posibilitatea creeată de evenimentele din 1989, când libertatea de circulație a devenit un drept respectat, un foarte mare număr de români au plecat, în special în Europa, în Italia și Spania, dar nu numai.
Dacă la început motivele erau unele de ordin politic, acum sunt de natură economică sau din rațiuni ce țin de reîntregirea familiei. Față de acești conaționali ai noștri, Biserica ortodoxă a manifestat o deosebită grijă, înființând pentru ei structuri ecleziale de susținere, Episcopii și parohii,trimițându-le preoți pentru a-i păstori, organizând cursuri educaționale și manifestări culturale, pentru a-și aprofunda credința și cultura, adică ceea ce le conferă identitate religioasă și națională.
Migrația reprezintă o provocare, pentru cel care pleacă, deoarece se rupe de mediul său, dar și pentru familie, fiindcă se crează o ruptură. Aceasta este o altă perspectivă a migrației și de aceea am dezvoltat programe speciale pentru a-i ajuta, în special, pe copiii rămași singuri, sau cu bunicii, acasă.
În același timp, cei care pleacă reprezintă cei mai buni misionari ai Ortodoxiei și ai valorilor neamului nostru românesc, devenind punți de dialog între cultura și credința noastră și cea din spațiile unde s-au așezat”, 
a spus Ionuț Ghibanu la evenimentul de marți.

Banner