Politicieni, lăsați copiii în pace!

in Actualitate by
Banner

Începutul anului școlar are, întotdeauna, un impact emoțional deosebit asupra elevilor și părinților, ca să nu mai vorbim de ce simt  „bobocii”. În prima zi de școală, conform tradiției, se organizează mici manifestări care celebrează reîntoarcerea copiilor la școală și bucuria revederii. Ar trebui sa fie ceva normal. Copiii să aducă flori dascălilor, să se țină mici cuvântări de către profesori și elevi, să se schimbe impresii. După care, gata, la ore.

Ceea ce se întâmplă la aceste evenimente în România postdecembristă ține cumva de teatrul absurdului sau de scrierile kafkiene. Indiferent de partidele aflate vremelnic la putere, reprezentanții acestora țin morțiș să fie prezenți la astfel de manifestări. Se fac programări speciale, astfel încât mai marii zilei să prindă cât mai multe deschideri la cât mai multe școli. S-a ajuns în situația ridicolă, ca la o celebră școală gimnazială din Târgoviște elevii și părinții să fie chemați la momentul festiv la ora 17:30, pentru ca politicienii să fie prezenți și acolo.

Oamenii politici cred că participând la astfel de momente intră în rezonanță cu emoția colectivă și că mai câștigă ceva capital politic. Se înșeală amarnic. Acum vreo zece ani, ministrul Educației de atunci a participat la un astfel de eveniment chiar la școala amintită mai sus. A întârziat mai mult de o oră. A fost așteptat în careu pe o căldură sufocantă, inclusiv de boboci (copii de 6-7 ani). Cred că nu e greu să vă închipuiți ce a fost la gura părinților și a profesorilor. Dar ministrul a punctat. Discurs, presă etc. Electoral, însă, a pierdut mult. La fel ca cei care se îmbulzesc și acum pe la școli. Uitați-vă pe paginile lor de facebook. Mesaje scrise prost și la repezeala de pr-iștii plătiți pe măsura calității scrierii și poze cu ei moț la prezidii. După care, pr-iștii stau lângă un calculator sau altfel de gadget să șteargă mesajele negative ale cititorilor. Evident, pe pagină rămân doar elogiile.

În loc de concluzie, un mesaj relevant de la un părinte: Oare cât înțeleg copiii din aceste discursuri? Când ne vom îndrepta atenția strict către ei și vom face activități potrivite vârstei?”

Foto: hotweek.ro

Banner