Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a organizat miercuri o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul siguranței elevilor și a cadrelor didactice. La activitate au participat și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică și structura de prevenire a criminalității.
Fiecare dintre principalii parteneri (polițiști, jandarmi, pompieri, conducerea Inspectoratului Școlar Județean ) în menținerea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în incinta unităților de învățământ preuniversitar și în zona adiacentă acestora a propus o serie de măsuri pentru prevenirea oricăror evenimente neplăcute.
IPJ reamintește că, pe parcursul anului școlar 2017-2018, polițiștii din Dâmbovița au organizat 3.273 de activități preventive în unitățile de învățământ, dintre care aproximativ 2.000 au constat în participări la orele de curs și peste 200 au fost acțiuni pe linia combaterii absenteismului școlar.De asemenea, au fost aplicate 218 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 544 pentru nerespectarea regulilor de circulație în conformitate cu prevederile O.U.G 195/2002 și 114 la alte acte normative.
Totodată, în anul școlar 2017-2018, în incinta și în zona adiacentă celor 533 de unități de învățământ preuniversitar din județul Dâmbovița, au fost înregistrate 81 de infracțiuni, din care 46 au fost comise în mediul urban, iar 35 în mediul rural. Cele 81 de infracțiuni au fost săvârșite astfel:37 în școli generale, 43 în licee și una în zona adiacentă unităților de învățământ. Din totalul infracțiunilor, 53 au fost loviri sau alte violențe, 11 furturi, 4 infracțiuni de purtare abuzivă, 3 amenințări și 3 infracțiuni de port fără drept de obiecte periculoase.Majoritatea infracțiunilor de lovire sau alte violențe au apărut ca urmare a unor conflicte spontane, produse de cele mai multe ori din motive puerile (împingeri, discuții în contradictoriu, etc.), fără forme specifice de organizare premeditată.De asemenea, infracțiunile de furt s-au produs pe fondul lipsei de atenție și supraveghere a bunurilor, atât din partea elevilor, cât și a cadrelor didactice. Aceste infracțiuni au vizat aparatură electronică (telefoane mobile, tablete, etc.) și bani.
Din punct de vedere al sancțiunilor contravenționale, în anul școlar 2017-2018, majoritatea au fost aplicate conform Legii nr. 61/1991, pentru agresivități verbale, pe fondul unor conflicte spontane între elevi, acestea fiind necesare pentru ca situațiile să nu degenereze în săvârșirea de alte fapte mai grave care să afecteze buna desfășurare a sistemului de învățământ.
Sursa și foto: IPJ Dâmbovița