PESTA PORCINĂ, o amenințare reală!

in Administrație/Sănătate by
Banner

Pesta porcină închide târgurile de animale pe o perioadă nedeterminată! Decizia a fost luată de Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Într-un comunicat de presă, Prefectura Dâmbovița a făcut publică decizia Centrului Local de Combatere a Bolilor, organism ce funcționează sub tutele Prefecturii, de a suspenda pe o perioadă nedeterminată toate târgurile de animale din județ.

Comunicatul Instituției Prefectului specifică faptul că măsura se impunea de urgență, pentru prevenirea răspândirii periculosului virus.

”La solicitarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (D.S.V.S.A.), urmare a Hotărârii nr. 2/2018 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în data de 20 iulie a.c., a avut loc şedinţa extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) de pe lângă Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița.

C.L.C.B. a analizat informarea privind necesitatea adoptării urgente a măsurilor adecvate pentru prevenirea, răspândirea, monitorizarea şi combaterea pestei porcine africane, în cazul semnalării prezenței acestui virus în judeţul Dâmbovița.

S-a aprobat emiterea unei decizii prin care:

  • se suspendă pe o perioadă nedeterminată organizarea târgurilor autorizate şi neautorizate de animale de pe raza județului Dâmbovița;
  • se va monitoriza desfășurarea târgurilor neautorizate pentru combaterea comerțului ilegal cu animale vii, în mod special porcine;
  • se va identifica în cadrul fiecărei unități locale de sprijin (U.L.S.) din localitățile județului a suprafețelor de teren propuse aprobării C.L.C.B. Dâmbovița pentru ecarisarea alternativă, conform normelor legale în vigoare.

C.L.C.B. a stabilit, de asemenea, ca D.S.V.S.A. Dâmbovița să transmită tuturor administrațiilor publice locale din județ recomandări pentru informarea proprietarilor de animale în ceea ce privește prevenirea, apariția şi combaterea pestei porcine africane.”

 Potrivit comunicatului, recomandările vor fi afișate în locuri publice din localități şi vor fi transmise proprietarilor de exploatații şi proprietarilor individuali.

Banner