PSD devine… liantul opoziției!

in Parlament/Politică by
Banner

Ceea ce nu reușea rațiunea politică, reușește puterea prin măsurile impuse în Parlament: coalizarea opoziției. Adoptarea modificărilor la Codurile penal și administrativ, dar și demiterea Cdruței Koveși au umplut paharul, pentru opoziție.

Într-o luare de poziție greu de anticipat până nu de mult, USR și România Împreună au dat publicității un comunicat de presă comun în care sunt condamnate practicile considerate nedemocratice ale coaliției majoritare.

USR și România+ lansează, totodată, un apel la unitate pentru a restaura domnia legii în România.

„În ultimele 18 luni democrația noastră a avut numai de suferit. Agenda politică a fost dedicată salvării de la pușcărie a lui Liviu Dragnea. Nu educația, nu sănătatea, nu infrastructura țării au fost prioritare ci modificarea codului penal pentru a salva politicieni corupți. Scandalul, minciuna și manipularea sunt instrumentele folosite agresiv de către coaliția de guvernare pentru a-și atinge scopurile. […]

Acest apel este un îndemn la unitate în fața unei coaliții care ne-a adus aici. Acest apel este însă și un îndemn la realism și speranță. 

Vă chemăm alături de noi în demersurile pe care le vom face, suntem deschiși la dialog, propuneri și chemăm orice organizație democratică, asociație profesională, sindicat, ONG, instituție academică să se alăture acestui apel și să găsim împreună soluții și acțiuni comune pentru salvarea democrației. Ne angajăm și vă propunem să folosim împreună toate resursele și instrumentele parlamentare și civice pe care le avem la dispoziție pentru a-i împiedica să meargă până la capăt.”

Dacă demersul USR de a-și apropia formațiunea moșită de Dacian Cioloș poate fi considerată o lovitură de imagine, în Parlament se prefigurează o colaborare eficientă între reprezentanții opoziției, fapt fără precedent în actuala legislatură.

Într-un demers comun, USR. PNL și PMP au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Codului Penal. Inițiatorii constată că ”…aceste modificări afectează statul de drept din România și favorizează infractorii, în loc să protejeze victimele.”

În sesizare sunt contestate jumătate din cele 70 de articole din Codul Penal modificate în Comisia specială. Printre ele se află articolele cu privire la abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, confiscarea extinsă, grupul infracțional organizat, favorizarea infractorului, mărturia mincinoasă, prescripția răspunderii penale.

”Cele mai multe modificări încalcă art.1 al. 3 și 5 din Constituție care stabilește că România este un stat de drept, iar supremația Constituției și a legilor este obligatorie.”

Chiar dacă până în acest moment putem vorbi doar de colaborare punctuală între entități politice din opoziție, PSD are ”meritul” de a fi urnit bulgărele de zăpadă, iar consecințele ar putea fi destul de neplăcute pentru putere. Doar dacă, așa cum se întâmplă mai tot timpul în politica românească, bunele intenții nu vor sfârși sufocate de interese și orgolii mărunte, meschine. Ca până acum.

Banner