Vlase îl salvează scaunul lui Iohannis?

in Actualitate/Parlament by
Banner

Chiar dacă au votat împotriva numirii lui Gabriel Vlase în fruntea SIE, parlamentarii USR cred că l-ar putea feri pe președintele Iohannis de o iminentă suspendare.

Deputatul Dumitru Lupescu consideră propunerea venită de la Cotroceni ca pe o ”cedare tactică” a președintelui, care astfel ar fi redus șansele ca PSD-ALDE să inițieze o eventuală suspendare a sa, caz in care coaliția aflată la putere și-ar putea pune rapid în aplicare planurile vizând schimbarea procurorului-șef DNA și promulgarea modificărilor dorite la legile justiției.

 ”USR a votat împotriva numirii lui Gabriel Vlase la șefia SIE.

În ultimul an și jumătate, PSD a acaparat toate instituțiile importante ale statului, iar serviciile secrete sunt ultima redută. PSD nu ar trebui să dețină conducerea SIE, mai ales după toată campania de decredibilizare a serviciilor secrete. Va fi interesant cum va evolua propaganda PSD pe tema statului paralel, după ce Gabriel Vlase a devenit noul șef al SIE.

USR va propune criterii pentru numirea șefilor serviciilor secrete: independentă politică, bună reputație profesională, experiența în domeniile securității naționale sau relațiilor internaționale. Domnul Vlase nu îndeplinește aceste criterii. Era necesară nominalizarea unui candidat pentru că exista riscul ca SIE să rămână fără conducere.

Postul de director al SIE este vacant din septembrie 2016, după ce Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din fruntea serviciului. De atunci, conducerea a fost asigurată de Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE. Anul acesta adjunctul SIE împlinește vârsta de pensionare.

Sperăm că propunerea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE a fost o cedare tactică din partea Președintelui, în fata amenințărilor realiste cu suspendarea, care ar fi implicat înlocuirea imediată a procurorului șef DNA și promulgarea legilor justiției.

În cazul unei suspendări a președintelui, PSD ar fi putut să îl numească la conducerea SIE pe Claudiu Manda, actualul președinte ale comisiei pentru controlul SRI.

Gabriel Vlase este un vechi membru din tabăra lui Viorel Hrebenciuc, numele lui a apărut în ”Dosarul retrocedărilor”, dar ulterior s-a dovedit că nu a avut nicio implicare. Tabăra lui Hrebenciuc din PSD a fost decimată de justiţie: însuşi Hrebenciuc a fost arestat preventiv în cazul retrocedărilor ilegale de păduri de pe Valea Trotuşului şi acum este condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu executare.

Sperăm că propunerea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE va opri planurile iresponsabile ale liderilor PSD de suspendare a președintelui. Ar fi un moment foarte prost pentru România dacă această coaliția de guvernare decide să facă asta.

Mai avem șase luni până la preluarea președinției Consiliului Europei, ca să nu discutăm de toată harababura fiscală cu care ne confruntăm și pe care PSD-ALDE trebuie să o rezolve pentru că sunt singurii vinovaţi.” (Dumitru Lupescu, Deputat USR de Dâmboviţa)

Banner