Este turismul un pariu câștigător?

in Economie/Travel by
Banner

În primele patru luni ale anului 2018, numărul turiștilor care au vizitat Dâmbovița a crescut cu 19 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Încă mai îmbucurător, numărul turiștilor care au ales să înnopteze în pensiunile sau hotelurile dâmbovițene, a crescut cu o cincime.

Datele furnizate de Direcția de Statistică arată fără dubiu că pariul pe turism poate fi unul câștigător. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în perioada 1.01-30.04.2018 au însumat 30271, în creştere cu 19,1% faţă de cele din perioada 1.01-30.04.2017.

Din numărul total de turiști, români au reprezentat 93,9% din totalul celor care au fost înregistrați în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, în timp ce turiștii străini au reprezentat 6,1%.

Deși primele patru luni au adus, pe ansamblu, o creștere spectaculoasă a numărului de turiști în județul Dâmbovița, luna aprilie a înregistrat un recul. În luna aprilie 2018, comparativ cu aprilie 2017, numărul înregistrați în structurile de primire turistică din județul Dâmbovița au crescut cu doar 11,5% (față de media pe patru luni de peste 19%!) în timp ce înnoptările au scăzut cu 3,5%.

Creșterea înregistrată în primele luni ale anului 2018 este de natură să genereze optimism, însă potențialul județului este mult mai mare și poate fi extins în continuare. În luna aprilie 2018, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în a fost de 23,0% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 1,6 puncte procentuale faţă de luna aprilie 2017. Indici  mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna aprilie 2018 s-au înregistrat la hoteluri (34,8%), pensiuni urbane (14,8%), etc.

Așadar, speranța că turismul se va dezvolta până la a suplini defuncta industrie dâmbovițeană, nu este cu totul nebunească. Însă pașii mărunți făcuți în ultimii ani nu sunt suficienți. Mai ales că pentru fiecare pas înainte, în buna tradiție dâmbovițeană, executăm ferm doi pași înapoi!

Cu un potențial excepțional, de la turismul montan la cel balnear, ecumenic sau istoric, județul Dâmbovița și-ar putea asigura prosperitatea asemenea multor altor regiuni de pe glob unde, grație turismului, comunități întregi duc un trai decent – dacă nu cumva îmbelșugat!

Greu de presupus că turismul dâmbovițean o va apuca pe făgașul dezvoltării explozive, atât timp cât comandamentele politice și/sau de grup au prioritate în raport cu planurile de dezvoltare durabilă. Iar numirile în funcțiile-cheie se fac, cel mai adesea, pe criterii ce exclud performanța.

Sursa: Direcția Județeană de Statistică; Foto: Arhiva

Banner