DREAPTA UNITĂ, salvarea opoziției

in Parlament/Politică by
Banner

De aproape 30 de ani se vorbește despre necesitatea coalizării forțelor de dreapta din România, ca soluție pentru a învinge partidele – de fapt partidul – de stânga. Și de tot atâta timp se mai vorbește despre neputința liderilor politici de a pune interesul cetățeanului deasupra intereselor proprii, meschine.

Cele patru scrutinuri care ne așteaptă – două anul viitor și două în 2020 – ar constitui tot atâte prilejuri pentru PSD și aliații săi de a-și conserva și chiar întări poziția în sfera puterii politice. Asta dacă opoziția nu înțelege că politica este, sau ar trebui să fie înainte de toate, un domeniu în care oamenii inteligenți câștigă.

Deși de primele examene electorale ne despart vreo 18 luni, mutările câștigătoare ar trebui stabilite de acum. O coalizare a partidelor de dreapta ar aduce, teoretic cel puțin, opoziția aproape de paritatea cu puterea, aducând atât de necesarul echilibru pe zbuciumata scenă politică românească.

Pentru 2019, o alianță care să cu prindă PNL, USR și Platforma Romania 100 ar putea constitui garanția atingerii obiectivelor de către fiecare dintre cei trei actori politici, iar pentru PSD, o pierdere de mandate care ar reduce influența partidului în forul european.

Politician experimentat, deputatul PNL Cezar Preda, a anunțat că susține o astfel de strategie și că o va propune conducerii centrale a partidului, pentru ca mai apoi să fie abordați și ceilalți potențiali parteneri.

Chiar dacă, în opinia sa, este singura soluție viabilă pe care o are opoziția de dreapta, Cezar Preda nu-și face iluzii în ceea ce privește propunere: ”Propunerea mea va fi fără echivoc, dar cred că nici nu se vor uita la ea. Dreapta trebuie să intre în alianță, în alegerile europarlamentare. Există în acest moment un pol puternic – PNL, USR și Cioloș. Trebuie să intre în discuții, fac o fotografie a procentelor pe care le au pe tablou, se împart și se intră într-o listă puternică, dreapta împotriva stângii.”

Mai mult decât o potențare a celor trei formațiuni în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, coagularea dreptei ar constitui un foarte puternic sprijin pentru candidatura lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

”Dacă noi intrăm, fiecare din noi, în bătălia asta, cu aere, vom lua toți mai puțin decât am lua împreună. ”

O dezirabilă (dar puțin probabilă) alianță a dreptei, ar înseamna și evitarea autocanibalizării opoziției în campanie, cu efecte negative. Pragmatic, deputatul Preda avertizează că, în cazul unei alianțe USR-România 100, PNL va fi atacat prin reactivarea sloganului ”PSD-PNL, aceeași mizerie”.

În teorie, o coalizare a dreptei ar aduce beneficii pentru toată lumea. Care sunt, însă, șansele ca așa ceva să se întâmple? Probabil NULE! O spune tot Cezar Preda: ”Am mai spus asta și o s-o mai spun (necesitatea coalizării dreptei, n.n) dar știu răspunsul: noi suntem partid mare, intrăm în alegeri și luăm 30%”

Banner