Șomeri mai puțini, lefuri mai mici!

in uncategorized by
Banner

Știrile despre creșterea economică spectaculoasă înregistrată de România nu mai sunt de multă vreme o noutate. În fiecare zi, suntem bombardați cu cifre amețitoare, care indică o evoluție de-a dreptul senzațională a economiei românești.

Cu toate acestea, percepția generală a românilor este că lucrurile nu merg tocmai în direcția potrivită, iar informațiile statistice, reci, dezbrăcate de poleiala propagandistică, par a le da dreptate.

Ultimele cifre furnizate de Direcția Județeană de Statistică arată, fără echivoc, faptul că nu stăm tocmai pe roze. Chiar dacă șomajul a scăzut – sau a crescut gradul de ocupare, pentru acuratețea informației – această stare de lucruri nu se regăsește și în buzunarele românilor.

Altfel spus, dacă efectivul salariaților din județul Dâmbovița, la sfârșitul lunii aprilie 2018 a fost de 81067 persoane, în ușoară creștere fată de luna martie 2018 și cu  3,4%  mai mare decât  în luna aprilie 2017 (graficul 1), dâmbovițenii au înregistrat un recul în… portofel!

Datele statistice oficiale indică o scădere cu 1,2%, atât a salariului mediu brut, cât și a salariului mediu net, înregistrate în luna aprilie 2018, în raport cu luna martie.

Deși scăderea poate părea insignifiantă, este un indicator al faptului că nu putem vorbi de un boom economic, cel puțin nu de unul care să aducă beneficii și pentru contribuabilul de rând.

În luna aprilie 2018, câștigul salarial mediu nominal brut în județul Dâmbovița a fost de 3845 lei, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost  de 2316 lei.

Nici creșterea gradului de ocupare nu trebuie privită dintr-o perspectivă foarte optimistă, dat fiind că numărul șomerilor a scăzut, în aprilie, cu… 27 de persoane! Asta în timp ce rata oficială a șomajului continuă să aibă valori ridicol de mici, într-un județ în care, se știe, numărul persoanelor fără un loc de muncă este, probabil, mai mare decât al celor care au un job. Oficial, rata șomajului înregistrată în luna aprilie 2018 a fost de 5,0% în raport cu populația activă civilă, situată peste nivelul înregistrat la nivel național (3,6%).

Sursa: Direcția Județeană de Statistică

Banner