The New York Times prezintă în ediția online de duminică, într-o amplă analiză, situația politică tensionată din România. În esență, editorialiștii de la celebra publicație americană prezintă ultimele acțiuni ale PSD și laudă, pe de altă parte, activitatea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Liderul puternic al partidului de guvernământ din România – condamnat pentru fraudă electorală, suspectat că a furat milioane de dolari din fonduri ale Uniunii Europene şi care urmează să primească un verdict într-un caz care implică abuz de putere – a avut un mesaj pentru cei peste 100.000 de cetăţeni care s-au adunat recent într-una dintre principalele pieţe ale capitalei: el este victima. Demonstranţii proguvernamentali adunaţi la Bucureşti pe 9 iunie protestau faţă de ceea ce ei numesc «statul paralel» din România care, spun ei, denaturează statul de drept cu ajutorul preşedintelui ţării şi al procurorului anticorupţie. Dacă forţele anticorupţie îl pot viza pe el, a avertizat în mod sumbru Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, pot viza pe oricine altcineva”, scrie ziarul newyorkez.
„Stilul dur al doamnei Kovesi, maniera de a nu lua prizonieri i-au adus mulţi duşmani în sfera politică. Pe măsură ce presiunea asupra domnului Dragnea creştea, acesta a contraatacat tot mai agresiv”, mai scriu autorii articolului.
Este comentată și decizia CCR de revocare a LC Kovesi: „Decizia CCR nu a recomandat numai demiterea Laurei Codruţa Kovesi. De asemenea, s-a hotărât că procurorii se află sub autoritatea Ministerului Justiţiei, care este controlat de persoane numite politic. Criticii se tem că procurorii care supără partidul de guvernământ vor fi concediaţi iar cei rămaşi vor fi intimidaţi pentru a nu ancheta oficiali de rang înalt”.
În articol mai sunt citați Laura Ștefan, Cristi Dănileț și Alina Gorghiu.
Articolul complet îl puteți citi aici.