Fondul Suveran, vaca de muls a PSD

in Economie/Politică by
Banner

”Se iau toate companiile care au devenit profitabile, ”vacile cu lapte” ale economiei (…) și se pun într-o instituție privată (…) condusă de oameni numiți de dl. Dragnea”.

Este opinia fostului premier, Victor Ponta, despre ceea ce se întâmplă cu Fondul Suvearan de Dezvoltare și Investiții (FSDI), colos înființat deunăzi prin lege.

FSDI ar urma să fie scos de sub orice control instituțional: parlamentar, guvernamental sau al Curții de Conturi și ar putea fi ”vaca de muls” a grupării Dragnea, mai spune Victor Ponta, mai ales că legea de înființare a Fondului a fost, din start, croită astfel încât să permită atragerea de foloase enorme pentru cei ce îl gestionează.

Concret, în legea de înființare a FSDI există un alineat, spune dl. Ponta, care permite înstrăinarea, vânzarea de companii din componența Fondului, ocolind Legea Privatizării!

Acuzațiile lansate de Victor Ponta îngoașă corul protestelor față de maniera în care a fost creat Fodul și, mai ales, lipsa de transparență legată de administrarea lui.

La polul opus, reprezentanții puterii vorbesc despre beneficiile pe care Fondul le va aduce în economia românească.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Solidaritate va fi alcătuit din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde de euro. Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum şi din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni sau din vânzarea de active neperformante.

Inițiatorii legii de înființare a FSDI estimează că Fondul va duce la apariția a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacitați: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren, susțin oficialii PSD. Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii patru ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican şi a 8 spitale regionale.

Alte 3 miliarde de euro vor viza construcția de autostrăzi şi căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020, susțin reprezentații PSD.

Având în vedere sumele astronomice care se vehiculează în legătură cu funcționarea Fondului Suveran, este de înțeles de ce sunt atât de multe semne de întrebare. După cum scenariile apocaliptice despre devalizarea economiei românești sunt de înțeles, experiențele din ultimii ani arătând nu doar că este posibil, ci chiar probabil ca așa ceva să se producă.

Banner