Ponta (re)încălzește ciorba Pro…

in Analize/Politică by
Banner

Fostul președinte al PSD, Victor Ponta, pare a fi angrenat într-un adevărat tur al României, în încercarea de a revitaliza proiectul politic Pro România. În ciuda declarațiilor optimiste ale fostului number one din Kiseleff, partidul cu care vrea să revoluționeze politica românească e puțin cam… mort. Sau, cel puțin, în moarte clinică și cu pronostic rezervat în ceea ce privește resuscitarea.

E drept, Victor Ponta a reușit câteva victorii de imagine, atrăgând de partea sa nume mai mult sau mai puțin cunoscute din PSD sau ALDE, însă dincolo de vitrină, destul de sărăcăcioasă totuși, nu se află mai nimic.

În cei doi ani care mai sunt până la un examen crucial, alegerile locale din 2020, ar trebui un efort aproape supraomenesc pentru a transforma Pro România într-un jucător demn de luat în seamă. Și asta se poate face doar cu politicieni experimentați și cu structuri solide în teritoriu.

Ce avem până acum – în Dâmbovița, ca să dăm un exemplu cunoscut? Cătălin Olteanu, un apropiat al lui Daniel Constantin, fost secretar de stat în Ministerul Economiei etc. O achiziție importantă pentru când va fi (de va fi!) cazul ca Pro România să aibă reprezentanți în Guvern, dar nu foarte potrivit pentru etapa de construcție care se așterne înaintea celor încolonați în spatele lui Ponta.

Fostul prefect Ioan ”Jean” Marinescu, cândva ”umbra” lui Țuțuianu, ar putea aduce, sa spunem, bagajul de experiență administrativă și în organizarea alegerilor, deși nu mai este la vârsta eforturilor susținute. Ca să nu mai spunem că în politică, la fel ca în dragoste, ochii care nu se văd, se uită. Iar dl. Marinescu nu a mai avut ocazia, în ultima perioadă, să se arate electoratului.

Un alt nume care s-a vehiculat ca fiind transferul anului pentru Pro România este cel al fostului președinte CJD, Alexandru Oprea. Care, însă, a dezmințit că ar fi făcut pasul. În schimb, dl. Oprea vorbește despre posibilitatea de a se alătura proiectului lui Victor Ponta, conștient că în PSD viitorul îi este blocat de ”marele lider de la Micloșani” (sic!). Într-un interviu pentru Bazar Media, Alexandru Oprea lăsa să se înțeleagă că ar fi dispus să părăsească PSD dacă Victor Ponta i-ar oferi posibilitatea de a face politică pe un palier compatibil cu experiența pe care o are.

Deși nu a declarat cu subiect și predicat, dl. Oprea a sugerat că nu poate accepta să fie vioara a doua. Ori, tocmai aici pare să fie și primul semn de slăbiciune mortală pentru proiectul lui Victor Ponta: în goana după ”săbii puternice” a scăpat din vedere faptul că nu are a oferi decât o singură ”teacă”. Iar două săbii, se știe, nu încap…

Într-o altă abordare, observ că Victor Ponta pășește pe calea bătătorită de cei care, înaintea sa, au încercat să creeze imperii având armate de generali, dar fără soldați. Din start, strategii Pro România au mizat pe votul negativ, pe susținerea stângiștilor care se simt trădați (jigniți chiar) de un PSD condus de un penal, pe cei care nu ar vota niciodată PSD – dar nici PNL sau similar, dar și pe cei care, în guvernarea Ponta, au avut substanțiale beneficii financiare.

Nu comentez cât de hazardate se pot dovedi calculele de acest gen, însă unul dintre argumentele campaniei Pro România poate fi ușor însușit. Cum spune și Alexandru Oprea, nu poți compara pe Victor Ponta cu Viorica Dăncilă. Rămâne de văzut cine iese învingător din acest război al… comparațiilor.

O carte importantă se joacă azi, când va fi anunțat coordonatorul organizației Dâmbovița Pro România. De persoana celui care va gira activitatea de construcție a noului partid se leagă în mod evident succesul – sau eșecul – proiectului politic.

Mai multe vom afla, sper, chiar de la dl. Ponta, marți, la Târgoviște, unde ne va vorbi, probabil, despre planurile sale de viitor și despre statu-sul proiectului politic pe care îl promovează.

Dacă nu pentru altceva, măcar pentru că orice alternativă la ce se întâmplă cum în politica românească ar însemna un progres, îi doresc lui Victor Ponta succes în reformarea stângii românești!

Banner