Fondul Suveran: pentru unii, mumă…

in Opinii/Politică by
Banner

”Pentru unii mumă, pentru alții ciumă”, spune un proverb care arată cât de relativ poate fi ”adevărul” raportat la percepțiile subiective.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, (FSDI) a cărui naștere a fost consfințită ieri, prin adoptarea legii de înființate, a generat o undă de șoc în societatea românească. Ca de obicei, imediat au apărut și poziționările  pro  și  contra, exprimate românește, adică pătimaș, neechivoc și, cel mai adesea, pornind de pe poziții de partizanat politic.

Dacă pentru oponenții actualei puteri politice înființarea FSDI este ciumă, pentru reprezentanții și susținătorii PSD-ALDE, Fondul reprezintă o garanție a dezvoltării țării și, evident, o măsură extrem de pozitivă.

Criticii măsurii acuză puterea că ar fi dat, citez, un ”tun” de aproape 10 miliarde de lei, bani care ar urma să alimenteze clientela de partid. Reprezentanții arcului guvernamental, la rândul lor, afirmă că Fondul Suveran va aduce țării beneficii de miliarde de euro.

Unul dintre cei care s-au grăbit să prezinte înființarea Fondului într-o lumină pozitivă, este social-democratul Corneliu Ștefan. Deputat de Dâmbovița, Ștefan se arată ”…mândru că am făcut parte din grupul de parlamentari care au inițiat acest mega-proiect menit să aducă dezvoltarea economică și prosperitatea României”

Într-un comunicat de presă, social-democratul consideră că prin adoptarea legii de înființare a Fondului Suveran, PSD a îndeplinit o promisiune majoră din programul electoral.

”Ne ţinem de cuvânt!
Am demonstrat acest lucru din primele zile de după alegerile parlamentare din 2016. Proiectele pe care ni le-am asumat în campanie electorală, programul de guvernare elaborat de specialiștii noștri, într-o totală comunicare şi colaborare cu mediul de afaceri, cu toate structurile sociale şi economice din ţară, au prins contur, s-au materializat, iar acest proces continuă.

Astăzi, 6 iunie, a ajuns la votul final în Camera Deputaților proiectul privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiții.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiții va fi un super motor economic, alcătuit, în principal, din societăţile statului profitabile. Valoarea acestuia va depăși 10 miliarde de euro.

Vrem să construim şi să reconstruim! Vrem să repunem pe picioare sectoare industriale importante, dar şi agricultura. Vrem să le susținem economic.
Vrem să atragem capital de pe piaţa financiară internă şi internaţională.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va asigura şi dezvoltarea infrastructurii rutiere din România într-un mod rapid, prin parteneriate publice-private încheiate cu bănci de renume, care şi-au exprimat deja intenţia de colaborare.
Vrem să refacem, de asemenea, şi infrastructura feroviară!

Dezvoltând economia pe baze solide, sigure, evident, vor apărea şi mii de locuri de muncă bine plătite, în toate domeniile de activitate.

Sunt mândru că am făcut parte din grupul de parlamentari care au iniţiat acest megaproiect menit să aducă dezvoltarea economică şi prosperitatea României! Crearea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este o dovadă clară, vie, că PSD luptă pentru cetățenii României, pentru România!

Deputat, Corneliu Stefan”

Cum spuneam, părerile sunt împărțite și susținute pătimaș. În zilele ce vin, vor apărea și analize și puncte de vedere ale specialiștilor, care nu vor domoli pasiunile politice, dar ne vor ajuta pe noi, ceilalți, să înțelegem impactul și urmările înființării Fondului Suveran.

Banner