”Că e politizată Curtea Constituțională, că nu e politizată, știm lucrurile astea. Avem un discurs care spune să respectăm deciziile Curții Constituționale când ne convin. Când nu ne convine, zice să nu respectăm deciziile CCR. (Cezar Preda)
Decizia Curții Constituționale (CCR), care îl obligă, practic, pe președintele Iohannis să o revoce pe procurorul-șef DNA, a încins spiritele. Din păcate, asistăm la o radicalizare a pozițiilor celor două părți: susținătorii Laurei Codruța Kovesi se pregătesc să își vor păra idolu în stradă, în timp ce criticii șefei DNA nu își ascund satisfacția.
CCR reușește din nou să se expună unui scandal monstru, cu implicații dintre cele mai serioase. Din păcate, și această temă, care adâncește falia din societatea românească, este tratată superficial tocmai de către cei mai vocali comentatori.
Tabăra ”jos Kovesi” ignoră politizarea structurilor statului și zbaterea așa-numiților penali de a scăpa de problemele cu justiția, prin orice metode. Desigur, la DNA se petrec lucruri inacceptabile, de o gravitate extremă și care într-o țară civilizată s-ar lăsa cu multe procese răsunătoare împotriva procurorilor care comit abuzuri și ilegalități crase, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi ”facem scăpați” pe corupții – câtă frunză și iarbă – din administrație și nu numai.
În egală măsură, tabăra ”sus Kovesi” ignoră cu seninătate dezvăluirile privind tocmai abuzurile, ilegalitățile și chiar ÎNCĂLCAREA CONSTITUȚIEI de către procurorii DNA, probabil plecând de la premisa că scopu (lupta anticorupție) scuză mijloacele. Ori, nu trebuie să mai explic, o astfel de atitudine este la fel de păguboasă ca și a celor care o vor revocată pe Kovesi cu speranța că astfel scapă ”penalii” din politică de probleme.
Deputatul liberal Cezar Preda consideră că vinovată pentru deriva unei instituții de maximă importanți, Curtea Constituțională, este clasa politică. de ceva vreme, toate problemele ce țin de guvernarea țării se ”rezolvă” prin sesizarea CCR, conferind, în acest mod, Curții un rol pe care NU ÎL ARE potrivit Constituției, acela de a lua decizii eminamente politice. În egală măsură, politizarea Curții prin desemnarea pe criterii de oportunitate politică a judecătorilor CCR, nu face decât să transforme instituția în oglinda puterii politice. Când se schimbă majoritatea parlamentară, se schimbă și imaginea reflectată de oglindă!
”Este o mare greșeală că toată clasa politică apelează numai la CCR, nu mai e în stare de nimic, nicio instituție a României să facă ceva, să-și facă menirea și zice las că dau la Curtea Constituțională! (…) Nu se face așa ceva. Curte Constituțională e politizată, e clar că prin deciziile pe care le ia crează niște contradicții enorme, își contrazice propriile decizii, dar legați acest lucru și de faptul că în urmă cu câteva zile i-am imunizat cu totul, nu mai pot fi trași la răspundere. (…) Și-atunci vrem să avem rezultate. Vom avea rezultatele puterii”, a punctat Cezar Preda.