ÎN SFÂRȘIT! Finanțare pentru DN 71

in Administrație/Economie by
Banner

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia! Urmează licitația pentru proiectul tehnic și pentru execuția lucrărilor.

DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia reprezintă, fără îndoială, cea mai importantă arteră rutieră a județului Dâmbovița. Leagă Târgoviște de capitala București dar și de Valea Prahovei, la Sinaia, oferind acces rapid spre Brașov, Sibiu sau Cluj – ca să numim doar trei poli economici importanți.

Povestea modernizării DN 71 este destul de sinuoasă. Mai întâi, în 2008, guvernul condus de actualul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a aprobat proiectul – indicatorii tehnico-economici – pentru modernizarea drumului. Până în 2011, totul a rămas la acel stadiu.

Abia în Bugetul pe 2012, Guvernul Boc a prevăzut sume pentru realizarea investiției, aproximativ 150 de miliarde de lei vechi pentru prima fază a lucrărilor. Alocația bugetară trebuia să se materializeze după rectificarea de buget din vara anului 2012.

Căderea cabinetului Ungureanu, în aprilie și instalarea echipei USL la palatul Victoria, cu Victor Ponta prim-ministru, avea să năruie speranțele dâmbovițenilor. La rectificare, Guvernul a tăiat finanțarea pentru DN 71. În anii ce au venit, s-au făcut nenumărate promisiuni privind reluarea investiției, doar că termenele avansate erau, de mult ori, cu totul inacceptabile (la un moment dat, se vorbea despre finalizarea investiției în… 2030!)

Anul trecut, cabinetul Tudose a readus pe tapet proiectul, însă fără nicio finalitate. Abia ieri, în ședința de Guvern, a fost adoptată o Hotărâre,  nr. 1416/2018, prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru Modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște–Sinaia.

Actul normativ prevede realizarea proiectului în 36 de luni de la data demarării, care, în condițiile simplificării Legii Achizițiilor Publice, ar putea avea loc chiar anul acesta.

Unul dintre cei care au susținut necesitatea investiției, fost președinte al CJ Dâmbovița și președintele PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu salută decizia Guvernului.

”Este o etapă pe care am așteptat-o de mult și care face acum posibil următorul pas: licitația pentru proiect tehnic și execuție (la pachet). În contextul modificărilor la Legea achizițiilor publice, sper ca și această etapă să se finalizeze în 2018” (…)

Revenind la proiect, vă spun doar aceste date, ca să înțelegeți ce investiție uriașă va fi pentru județ:
– valoare totală: 2.136.328 mii lei;
– lungime totală: 101,696 km, din care: 44,222 km lărgire la 4 benzi (Bâldana-Târgoviște) și 57,474 km modernizare 2 benzi (Târgoviște-Sinaia).

Proiectul se va realiza din fonduri europene și de la bugetul de stat. (…) lucrurile se întâmplă într-un ritm care mă mulțumește. Vă promit că urmăresc acest proiect până la ultimul milimetru de asfalt turnat!”, scrie pe pagina sa de facebook Adrian Țuțuianu, care este și vicepreședinte al Senatului României.

Banner