Sunt banii românilor, nu ai Guvernului!

in Economie/Social by
Banner

Cei aproximativ 9 miliarde de euro sunt banii românilor. Cetățenii români sunt titularii de cont şi banii sunt proprietatea lor exclusivă. NIMENI nu poate să le ia acești bani fără să încalce Constituția.

Declarația aparține președintelui ALDE Dâmbovița, Ionel Petre și este, de altfel, mesajul pe care toți liderii liberalilor și democraților l-au transmis în ultimele zile. Petre este convins că pozițiile diferite adoptate PSD și ALDE nu constituie o fractură în cadrul coaliției, întrucât un drept garantat prin Constituție nu poate fi subiect nici de negociere politică, nici de disensiuni între partenerii de la guvernare.

”…trebuie să respecte Constituția indiferent de voința politică. Așa că trecerea Pilonului II la Pilonul I nu (…) poate fi negociată la nivel de coaliție sau partide politice. E un lucru legal, constituțional și trebuie respectat”, susține liderul ALDE.

În ultimele două zile, nume sonore din sfera politicului și din cea a finanțelor au criticat intenția PSD de a naționaliza, practic, fondurile acumulate de românii care au contribuit la Pilonul II de pensii.Liderii PSD resping vehement (poate chiar PREA vehement!) acuzația de ”naționalizare” a pilonului II, spunând că ar fi vorba doar de o suspendare temporară contribuțiilor pentru pensiile private.

Surse guvernamentale au dezvăluit că măsura a fost analizată pentru a acoperi gările mari din bugetul pensiilor de stat.

Pilonul II de pensii reprezintă o pensie administrată privat. Fondurile totale acumulate la Pilonul II au ajuns la aproape 43 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 9 miliarde de euro. Din contribuțiile de 25% pe care orice salariat român o plătește pentru pensii, o parte ajung la o serie de fonduri de administrate privat. Până la sfârșitul anului 2017, procentul care ajungea la pilonul II era de 5,1%. De la 1 ianuarie 2018, acesta a fost coborât la 3,75%, pentru ca, acum, PSD să analizeze varianta suspendării (?!) plăților către pilonul II, ceea ce ar însemna, practic, o deturnare a banilor românilor în buzunarul larg și prost administrat al statului.

Despre eficiența sistemului, cifrele vorbesc de la sine. Deși în ultimii 10 ani România a traversat o criză economică severă, iar frământările politice au tarat serios economia, investițiile conexate pilonului II de pensii au adus un câștig impresionant.

În total, s-au acumulat 43 miliarde de lei, din care 7,2 miliarde de lei sunt câștigul net obținut de participanți din investițiile făcute, respectiv titluri de stat, acțiuni pe bursă, depozite bancare etc.

Măsura a fost introdusă în 2018, în guvernarea PNL cu Tăriceanu prim-ministru, fapt care explică reacția promptă a ALDE de respingere a intenției PSD.

Banner