DNA ratează din nou: Tăriceanu, ACHITAT

in Justiție/Parlament by
Banner

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de Înalta Curte de Casației și Justiție, pentru acuzația de mărturie mincinoasă.

Șeful Senatului și al ALDE, Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Acuzația procurorilor anticorupție avea la bază prezumția că Tăriceanu a făcut ”declarații necorespunzătoare” cu privire la retrocedarea ilegală a unei suprafețe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa. Declarațiile incriminate ar fi fost făcute sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016. Procurorii îl mai acuzau și că nu ar fi spus tot ce știa despre cauză, ”urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.”

Procurorii au susținut în fața instanței că președintele Senatului, într-un „act de totală aroganţă” a venit cu tot felul de probe sau justificări pentru menținerea propriei versiuni a relatărilor, ei considerând că acesta a avut „apărări puerile, nedemne de pregătirea superioară”. Procurorii au insistat că doar pedeapsa cu închisoarea ar putea corecta comportamentul ”arogant” al inculpatului.

Deși procurorii DNA au cerut o pedeapsă de trei de închisoare cu executare pentru Călin Popescu-Tăriceanu, magistrații nu au fost convinși de probatoriu și au decis achitarea.

Președintele Senatului a respins, pe parcursul întregului proces, acuzațiile ce i se aduceau, considerându-le mistificări, elemente ale unui proces de intenție.

„Toate declaraţiile pe care le-am făcut au fost făcute sincer, cu bună-credinţă. Mă consider nevinovat şi nu am dorit să îngreunez cercetarea penală sau tragerea la răspundere a inculpaţilor. Acuzaţiile se bazează pe mistificări şi contradicţii grave. (…) Am detaliat şi în ce a constat legătura cu Dan Andronic şi durata şi în ceea ce îl priveşte pe Tal Silberstein. Este un proces de intenţie şi se doreşte cu totul şi cu totul altceva decât scoaterea la lumină a adevărului. (…) Se fac foarte multe broderii şi supoziţii, care unele dintre ele nu se găsesc astăzi în rechizitoriu”, a declarat Tăriceanu, în fața judecătorilor.

Achitarea liderului ALDE vine să completeze tabloul eșecului DNA, care se dovedește incapabilă să instrumenteze și să probeze faptele din dosarele răsunătoare. De altfel, după cum atrag atenția observatorii, de când nu se mai poate baza pe colaborarea cu serviciile secrete, Direcția Anticorupție se dovedește a fi un uriaș c picioare de lut, eșecurile și scandalurile pornind de la faptele grave comise de procurori din sânul instituției, părând a nu se mai sfârși.

Banner