• DSCN0065.jpg
  • DSCN0062.jpg
  • DSCN0064.jpg
  • DSCN0067.jpg
  • DSCN0072.jpg
  • DSCN0074.jpg
  • DSCN6799.jpg

Săteni: au refăcut Monumentul Eroilor

in Social by
Banner

Ridicat în anul 1938, de către comunitatea locală, pentru a cinsti eroii locali căzuți în Primul Război Mondial, Monumentul eroilor de la Săteni a suferit, și el, efectele trecerii timpului, efecte care au dus, printre altele, la deteriorarea părții de lemn a roților tunurilor de artilerie montate alături de monument.

În lipsa unor măsuri concrete, rapide, de remediere a acestor probleme de către autoritățile publice locale, măsuri cerute de câțiva cetățeni din sat, problema a ajuns și pe biroul de lucru al  conducerii Filialei „Mihai Viteazul” Dâmbovița a A.N.C.E. „Regina Maria”, conducere care, cu sprijinul nemijlocit al Direcției Silvice Dâmbovița (Director dr. ing. Costel Preda), a ajutat grupul de inițiativă punându-i la dispoziție elementele de lemn (spițe, obade etc.) necesare pentru remedierea problemei.

Prin munca voluntară a unor localnici (Lăzăroiu Marian–coordonator, Lăzăroiu Gheorghe și Lăzăroiu Vasile), dar și grație sprijinului financiar al altor localnici (Cinca Lucia, fiică a satului, domiciliată în București, Baicu Liviu, Popov Ion, Matei Claudiu ș.a.) au fost cumpărate materiale (vopsea, diluant, pensule, șuruburi, piulițe etc) astfel că, înainte de Ziua Eroilor 2018, tunurile au fost recondiționate. Comunitatea locală, alături de autorități, vă așteaptă, în data de 17 mai 2018, orele 12, la Slujba specială ținută de Preotul Radu Ioan Adrian, preot paroh al Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

De menționat că, în spiritul sărbătorii de Înălțare, autoritățile locale au vopsit/văruit Monumentul, dar că „restaurarea” propriu-zisă mai necesită o nouă etapă, a refacerii tuturor înscrisurilor și însemnelor.

În cursul săptămânii viitoare, o echipă a Cultului Eroilor se va deplasa pe valea Dâmboviței și pe valea Ialomiței pentru a inventaria și fotografia toate Monumentele eroilor în vederea elaborării, în acest an omagial, a unei „Enciclopedii” a acestor monumente dedicate eroilor din toate timpurile (Războiul de Independență, Primul Război Balcanic, Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial ș.a.).

Sursa: comunicat de presă „REGINA MARIA” FILIALA  DÂMBOVIȚA

Banner