Munca la negru, sport extrem

in Actualitate/Social by
Banner

Doar în luna aprilie a acestui an, în județul Dâmbovița, au fost descoperite 23 de cazuri de muncă la negru. Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Dâmbovița au amenzi în valoare de peste trei miliarde de lei vechi.

Controalele ITM Dâmbovița au avut ca țintă atât munca la negru, cât și respectarea legislației în domeniul securității şi sănătății în muncă.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 126 controale în urma cărora 23 angajatori au fost sancționați cu avertismente și amenzi în valoare de 315.000 de lei.

Cele mai multe abateri au constat în nerespectarea legislației privind plata a salariului minim brut pe țară, nerespectarea termenelor de înregistrare a Registrului de evidență a salariaților (Revisal), lipsa evidenței orelor prestate de salariați și munca fără forme legale.

Munca nedeclarată (la ”negru”) a fost depistată la 21 de angajatori. 23 de persoane au fost identificate muncind fără încheierea contractelor individuale de muncă, 22 de persoane nu aveau înregistrate contractele de muncă în Registrul de evidență a salariaților (Revisal) în termenul legal, o persoană depistată la muncă în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat. În aceste cazuri, angajatorii au fost sancționați cu amenzi în valoare de 300.000 de lei.

Cazurile de muncă la negru identificate de inspectorii ITM s-au înregistrat în construcții, curățătorii chimice, spălătorii auto, transporturi, comerț.

În ceea ce privește securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 80 de controale, în urma cărora s-a constatat un număr de 134 neconformități, pentru care 70 angajatori au fost sancționați cu amenzi contravenționale totalizând 14.000 de lei.

Distribuie pe
Banner