ALDE: pledoarie pentru LOBBY

in Politică by
Banner

Transparența decizională trebuie să se adreseze atât lobbyștilor, cât si celor care iau deciziile. Filiala ALDE Dâmbovița susține necesitatea unui proiect de lege care să reglementeze activitatea de lobby, întrucât în România persistă confuzia între trafic de influență și lobby, foarte multe persoane considerându-le sinonime.

Oamenii trebuie să fie informați, să știe ce este activitatea de lobby! Este dreptul lor, câștigat la Revoluție, de a vorbi cu aleșii poporului despre lucrurile pe care aceștia le fac.

Din punctul meu de vedere, pe plan intern, prin activitatea de lobby – care înseamnă discuții între cetățeni, multinaționale, sindicate, ONG-uri și parlamentari și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale – se aduc beneficii privind experiența unor specialiști în diferite domenii, constituind în acest fel un mecanism prin care se va menține o legătură strânsă între alegători și aleșii lor, pe durata mandatului.

Activitatea de lobby înseamnă influențarea legitimă a deciziilor politice, prin activități de comunicare profesionist realizate, care implică simultan experiență legislativă si abilități strategice.

Pe plan extern, în contextul în care România se pregătește să preia Președinția UE este iminentă obligativitatea pregătirii, selectării și fructificării de noi experți în afaceri și comunicare europeană, deoarece deciziile europene pot fi influențate prin cooptarea specialiștilor potriviți să o facă.

Deși cuvântul ”lobby” este ceva de care toată lumea se sperie, el este legiferat în Uniunea Europeană sub denumirea de public affairs. Este un gest de curaj că susținem o astfel de denumire într-un proiect de lege, însă vrem ca oamenii și presa, în special, să știe exact ceea ce facem, fiindcă în democrație legislația trebuie să urmeze societatea.

Poporul român trebuie să înțeleagă că va putea influența în mod real luarea deciziilor la Bruxelles, numai dacă dispune de specialiști care să cunoască mecanismele de decizie, dar și de profesioniști în afaceri europene care să asigure reprezentarea atât la nivel politic și economic, cât și la nivelul organizațiilor patronale și sindicale.

Obiectivul acestui proiect de lege este comunicarea publică extinsă, iar transparenţa decizională trebuie să se adreseze atât lobbystilor, cât și celor care iau deciziile.

Președinte ALDE Dâmbovița

Ionel PETRE

Banner