Comisia parlamentară specială pentru legile justiției dezbate de ceva vreme proiectul PSD de modificare a Codului penal precum și amendamentele depuse la această lege fundamentală a dreptului penal. Până în prezent au avut loc doar discuții, fără a se vota pe articole proiectul de lege.
Invitații (reprezentanții CSM, Parchetului, Forumului Judecătorilor, Ministerului Justiției etc) și-au exprimat punctele de vedere, care au fost, în general, critice la adresa proiectului de lege. Mai mult, magistrații de la Forumul Judecătorilor s-au retras de la dezbateri, invocând faptul că maniera de lucru în comisie nu este corectă. De remarcat este că deși amendamentele ALDE, ale deputaților Nicolicea și Rădulescu (foarte criticate de opoziție, pentru că ar îngreuna și limita actul de justiție) au fost respinse, ele pot apărea din nou la votul în plen.
Dar cea mai ciudată chestiune este că abuzul în serviciu, care nu apare a fi modificat prin proiectul de lege, este prezent fantomatic în dezbateri. Mai întâi, deși nu apărea pe ordinea de zi, Florin Iordache a luat pulsul, aducând în discuție o eventuală abordare a acestui subiect. El a cerut părerea membrilor comisiei și invitaților despre o posibilă modificare a textului articolului din Codul penal privind abuzul în serviciu, reacțiile opoziției și ale invitaților fiind negative. Mai, târziu, în cadrul discuțiilor, Iordache a spus că, de fapt, există un text la abuzul în serviciu și că va fi discutat mai târziu. CSM vine și el cu un amendament, prin care propune instituirea un prag de 50.000 de euro pentru mai multe infracțiuni privind serviciul, inclusiv pentru abuz (ce-i drept, pentru lucrătorii din privat). Aceste poziții din comisie au stârnit nedumerirea reprezentanților opoziției, care consideră că asistă la un joc oarecum regizat. Iată ce declară deputatul USR Ion Stelian pentru, ziare.com:
“I-am solicitat expres dlui. Iordache să ne dea textul pe abuzul în serviciu, pentru că este neverosimil, nu crede nici un copil că nu au textul încă. PSD refuză să ne pună la dispoziție acest text pentru a avea o dezbatere serioasă timp de 1-2 săptămâni pentru a analiza cu atenție. Ni s-a spus că vom primi acel text cu 24 de ore înainte de ședința la care îl vom discuta!”.
Tot Stelian, despre inițiativa CSM privind pragul pentru lucrătorii din privat:
„Pare un prim pas care duce către modificarea legislației și în privința abuzului în serviciu pentru funcționarii publici. Se va constata probabil, la un moment dat de către CCR că există o diferență de legislație și că Parlamentul va trebui să egalizeze și să adopte măsuri asemănătoare și cu privire la funcționarii publici. Așa pare: o mutare strategică pe care CSM a făcut-o gratuit, nu i-a cerut-o nimeni, i s-a cerut doar un punct de vedere pe modificarea legislației fiscale, nu pe Codul penal. E un lucru pe care eu nu îl înțeleg, sau nu vreau să mă duc până într-acolo încât să ajung la concluzia că a existat o înțelegere de o anumită natură (…) Iar PSD, prin vocea dlui. Iordache, a anunțat că își asumă toate propunerile venite din partea CSM. Nu avem răspuns nici la întrebarea cum s-a ajuns la suma de 50.000 de euro. De ce nu 100.000 sau 1.000 sau 500? Din spațiul public am văzut ca în dosarul lui Liviu Dragnea prejudiciul e de 49.000 de euro. Dacă e adevarat, ar fi cu atât mai grav, pentru că deja pare ca nu mai e o coincidența”.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Cert este că fantomaticul text privind abuzul în serviciu va apărea până la urmă. Vom afla atunci care vor fi reacțiile. Atât ale opoziției cât și ale străzii.
Foto: România liberă