Pentru cei care sperau că PSD, la presiunea străzii și a opoziției, va abandona modificarea legilor justiției, o veste proastă: social-democrații NU renunță. Pentru cei care, dimpotrivă, susțin ajustarea legislației, o veste bună: PSD merge mai departe, conform planului.
Din punctul de vedere al inițiatorilor, modificările legislative sunt nu doar utile, ci obligatorii pentru armonizarea cu legislația europeană și pentru a pune în aplicare deciziie Curții Constituționale.
Membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, (cunoscută drept Comisia pentru modificarea legilor justiției), dep. PSD de Dâmbovița Claudia Gilia a declarat, luni, că parlamentarii PSD-ALDE nu vor altceva decât… îmbunătățirea cadrului legislativ și, evident, protecția cetățenilor în fața abuzurilor comise în numele ”justiției”.
Dacă opoziția unei bune părți a societății civile față de demersul parlamentarilor puterii este, în continuare, viguroasă, se fac auzite din ce ce mai multe voci, din ce în ce mai sonore, care cer ca gunoiul din justiție să nu mai fie băgat sub preș în numele ”luptei anticorupție”.
Dezvăluirile din presă, care devoalează presupuse abuzuri incalificabile ale unor procurori sau chiar ale unor structuri/instituții importante ale statului, comise… în numele legii (?!), dau apă la moară celor care cer modificarea legilor în sensul transformării procurorilor, din semi-zei intangibili, în slujitori ai justiției supuși acelorași legi ca și muritorii de rând.
Cel puțin în declarațiile de intenții, nu sunt prea multe motive pentru combaterea acestei abordări. Doar detaliile afacerii fac diferența. Sau, așa cum spunea cineva, diavolul se ascunde în detalii!
SAGA bătăliei pentru modificarea legilor justiției este încă departe de final. Suntem încă în etapa lucrului în Comisia specială.
Care sunt obiectivele inițiatorilor, ne spune Claudia Gilia: ”(…)ne-am propus, prin aceste modificări, să îmbunătățim legislația în materie, prin transpunerea unor directive europene, prin punerea în acord a textelor cu deciziile Curții Constituționale, dar mai ales, din perspectiva unor nevoi rezultate din aplicarea practică a acestora (…) Cu toţii am urmărit derularea ultimelor evenimente, ne referim aici la achitările care au avut loc în cazuri celebre ca cele ale judecătorilor Bârsan, ale lui Victor Ponta, Toni Greblă, fostul ministru Şova şi a altor persoane din viața publică care au deținut funcții importante în statul român. Aceste lucruri arată o dată în plus că modificările legislative sunt foarte importante, că acestea erau necesare şi că este nevoie de o întărire a independenței justiției şi a judecătorilor şi, nu în ultimul rând, de protecție a drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetățenilor”.