La PNL, speranța moare ultima

in Politică by
Banner

Deși este de domeniul evidenței că lucrurile nu merg deloc bine la PNL, (încă) principalul partid de opoziție din România, ai spune că liderii acestuia sunt scoborâți dintr-un alt film, au primit alt script și repetă, senin, replici total nepotrivite.

Și dacă la centru lucrurile sunt grave, în teritoriu, cu deosebire în județele aflate sub categorică dominație social-democrată, devin tragice. Așa cum este cazul organizației PNL Dâmbovița.

Ascensiune fulminantă a PSD în județ, cu Adrian Țuțuianu la cârmă, a făcut extrem de dificilă recuperarea handicapului pe care PNL îl are în raport cu principalul adversar. Și pentru ca situația să fie și mai… albastră, liberalii dâmbovițeni sunt extrem de determinați în a-și tăia singuri craca de sub picioare.

Poate cel mai bun exemplu pentru ilustrarea pornirilor auto-distructive ale PNL, este strădania greu de înțeles, care capătă accente patologice, de a destructura cele mai puternice, eficiente și reprezentative organizații din județ.

Târgoviște, Moreni și mai ales Titu, sunt exemple de cum NU se face politică. Este mai ușor să accepți că a fost vorba de un scenariu pus la cale de adversari, decât să îți poți imagina că totul a fost rodul obtuzității și lipsei de inteligență a liderilor partidului. „Celor pe care vor să-i piardă, zeii le iau mai întâi mințile”, spunea Homer.

Oricum ar fi, PNL se află astăzi în cea mai nefericită situație din ultimii ani. Deși ”zestrea” PDL în județ era extrem de consistentă la momentul fuziunii, în doar câțiva ani liberalii de rit nou au reușit să o spulbere în cele patru zări, destructurând organizații performante, eliminând oameni cu rezultate foarte bune în campaniile precedente, numind în funcții-cheie dinozauri de partid, politruci habarniști, care, finalmente, au pus organizația pe butuci.

Sunt, însă și liberali care cred că nu e totul pierdut. Cezar Preda, deputat dâmbovițean… de import, se dovedește a fi mai lucid și mai preocupat de soarta organizației PNL Dâmbovița decât mulți dintre cei care, de ani – de decenii – se poartă de parcă ar fi rupți din coasta Brătienilor.

Aflat în conflict deschis cu talibanii din organizația județeană, Preda nu s-a sfiit să spună adevăruri supărătoare despre situația din PNL, ceea ce i-a atras destule neplăceri. Acum însă, Cezar Preda spune că e timpul să se strângă rândurile pentru a salva PNL Dâmbovița. ”Trebuie să strângem rândurile, chiar dacă e conducere interimară, să stăm unul lângă altul și să încercăm să rezolvăm această situație. În politică nu ai întotdeauna numai situații frumoase,  mai ai și situații grele”, spune Cezar Preda.

Deputatul liberal consideră că s-au comis greșeli fundamentele, atunci când au fost pur și simplu decapitate cele mai importante organizații locale din județ: ”…avem probleme foarte serioase la organizația municipală Târgoviște și la organizația municipală Moreni, (…) două organizații cărora nu știu de ce li s-a decapitat conducerea.

Am avut situația de la Titu, pentru care am și avut o atitudine destul de acidă, pentru modul cum a fost gestionată. Le-am spus de atunci că vom pierde enorm și s-a dovedit ca am avut dreptate. Dar nu mă încălzește cu nimic…”

Banner