Lansare de carte la Curtea Domnească

in Cultură by
Banner

Sâmbătă, 12 mai 2018, orele 15.00, la Curtea Domnească din Târgoviște, va avea loc lansarea cărții Petru Cercel, scrisă de istoricul Cristian Moșneanu. Cartea face parte din „Colecția Centenarul Marii Uniri”, un proiect editorial special al editurii Librex în Anul Centenar.

La împlinirea unui secol de la Marea Unire din 1918, editura Librex își propune să publice lucrări în care să se analizeze semnificația istorică a evenimentului. Dorind să aducă propria contribuție la marcarea evenimentului  – Centenarul Marii Uniri – editura Librex lansează proiectul editorial “Colecția Centenarul Marii Uniri”.

Proiectul editorial constă în elaborarea și publicarea a 12 monografii cu personalitățile care au contribuit la confirmarea noastră ca stat român și la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Fiecărui personalități îi este consacrat un volum, accentul fiind pus pe contribuția adusă la realizarea Marii Uniri, dar și pe contribuția adusă constituirii de stat unitar român. Prima carte din colecția este Mihai Viteazul, primul domnitor român care a realizat unirea ţărilor române, iar ultima lucrare îi este dedicată Regelui Ferdinand, Întregitorul.

În “Colecția Centenarul Marii Uniri” a editurii Librex au mai apărut volumele: Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Radu Negru Vodă și Regina Maria.

Frate mai mare al lui Mihai Viteazul, Petru Cercel a fost primul ambasador cultural al poporului român. Spirit enciclopedic, cunoscător a 14 limbi străine, el a făcut ca termenul de valah să fie cunoscut de către toată Europa ca fiind ceea ce a reprezentat cu adevărat în istorie: denumirea tuturor românilor din cele trei principate precum şi din afara lor. Cu alte cuvinte,  Petru Cercel, intelectual, scriitor și iubitor al artelor, a  fost cel mai de seamă “os de domn din Basarabi” ce i-a reprezentat cu mândrie pe români peste tot pe unde a umblat prin lume.

La eveniment vor participa Cristian Moșneanu – istoric, Ștefan Dumitrache – istoric și director al Muzeului Curtea de Argeș, Ionuț Radu – editor.

Sursa: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Târgoviște

Banner