Sănătate: sindicatele RENUNȚĂ LA GREVĂ

in Sănătate/Social by
Banner

După ce săptămâna trecută aproximativ 10.000 de salariați din sănătate au protestat în fața Guvernului, amenințând cu greva generală, bomba nemulțumirilor a fost dezamorsată.

La Palatul Victoria a avut loc întâlnirea dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Daniela Pescaru și reprezentanții sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară. După mai multe ore de discuții tensionate, s-a convenit asupra punctelor principale de pe lista de revendicări a sindicaliștilor, astfel încât a fost semnat și un acord în acest sens.

Acordul prevede, printre altele, acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018, aceasta fiind principala nemulțumire a protestatarilor. Potrivit Acordului, suma compensatorie va acoperi integral diferența.

Potrivit documentului semnat de părți, vor fi păstrate actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim. Totodată, se are în vedere posibilitatea depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

O altă revendicare a sindicaliștilor, respectiv excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, a fost acceptată de reprezentanții Guvernului, la fel cum au acceptat și solicitarea privind reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017 și echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical au fost, de asemenea, cuprinse în Acordul semnat marți.

Prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

Reprezentanții celor două sindicate au declarat că, urmare a semnării Acordului, protestul a rămas fără obiect, anunțând că vor renunța la greva generală, programată în data de 11 mai 2018.

Liderii Sanitas anunțaseră, anterior semnării acordului, un program de acțiune care prevedea ca, pe de 11 mai, personalul din sănătate și din asistența socială să intre în grevă generală. Principala nemulțumire a sindicaliștilor era scăderea sporurilor, care se traducea prin scăderi salariale cuprinse între 500 și 1.100 de lei.

Banner