PSD: achiziția 5+1, doar începutul

in Parlament/Politică by
Banner

Furtuna iscată de cei cinci primari PNL, care au participat la o ședință a Comitetului Executiv al PSD Dâmbovița, are ecou în Parlament! Negată de ”interimarii” din fruntea PNL, volta executată de cei cinci a fost confirmată explicit chiar de la tribuna camerei inferioare a legislativului, printr-o declarație politică.

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, a salutat ceea ce domnia-sa a numit ”încrederea în programul de guvernare PSD-ALDE”, încredere care, în teritoriu, ar crește mai ceva decât Făt-Frumos din poveste, ”…cu fiecare măsură pe care Guvernul Dăncilă își pune semnătura”, potrivit distinsei membre a Parlamentului.

În opinia doamnei Holban, cei cinci primari PNL (bonus, unul – singurul – de la UNPR) au ales să spriijine implementarea Programului (…) de Guvernare. Este, desigur, un eufemism menit a salva aparențele… legale, împricinații riscând pierderea mandatelor dacă s-ar constata, legal, că au trecut la un alt partid decât cel pe lista căruia au candidat.

În opinia dep. Carmen Holban, decizia celor 5+1 ar fi fost determinată, pe de o parte de ”eficienţa cu care au văzut că se desfăşoară proiectele guvernului”(!), iar pe de altă parte de ”amatorismul politic care a pus stăpânire pe formaţiunile politice pe care le-au creditat cu încrederea lor”. În declarația politică prezentată în Camera Deputaților, Carmen Holban mai spune că cei cinci primari liberali sunt doar primii care părăsesc barca PNL, PSD având în vedere și alte „transferuri” dinspre dreapta. ”Am convingerea că până la finele acestui an, tot mai mulţi responsabili din comunităţile locale vor alege, în mod firesc, să sprijine programul nostru de guvernare, sătui de scandalurile şi neprofesionalismul cu care se manifestă partidele de opoziţie”, afirmă deputatul social-democrat.

Oarecum surprinzător, un fruntaș liberal identifică aceleași cauze ale dezertării primarilor. Desigur, cu nuanțe. Cezar Preda, deputat PNL de Dâmbovița, deși se declară împotriva oricărei forme de traseism, înțelege resorturile acestor decizii. Cu PNL în opoziție și fără niciun sprijin pentru realizarea obiectivelor promise în campania electorală, mulți primari sunt tentați să schimbe tabăra, dacă asta îi ajută, mai ales că, ajunși la jumătatea mandatului,  sunt presați să-și mulțumeacă alegătorii.

În ceea ce privește speculațiile cu privire rolul pe care problemele interne ale organizației l-ar fi jucat în decizia celor cinci, Cezar Preda crede că există o sămânță de adevăr. Haosul din PNL Dâmbovița ar putea fi, în egală măsură, scânteia care a declanșat exodul sau doar pretextul pentru o decizie luată înainte, pusă în aplicare abia acum.

Deputatul liberal este optimist în ceea ce privește viitorul: ”(…) până la urmă eu nu cred că vom pierde primari, în 2020 vom avea mai mulți primari decât avem acum”, a declarat Cezar Preda pentru Bazar Media.

Banner