PETRE: protecția mediului, prioritară

in Administrație/Travel by
Banner

Zilele trecute, Asociația Turistică Peștera-Padina (ATPP) semnala, o dată în plus, situația inacceptabilă din zona montană a județului Dâmbovița, unde, profitând de apatia autorităților, ”turiștii” fără minimum de bun-simț distrug frenetic mediul, sub pretext ca ”se relaxează” la un grătar, lăsând în urma lor mormane de gunoaie, ape poluate, vegetație distrusă, copaci mutilați și multe alte… amintiri urât mirositoare.

Cel care a făcut publică situația din zonă, președintele ATPP , Valentin Calcan, reproșa autorităților că nu aplică LEGEA, deși cadrul legal există.

Prima reacție, cu excepția celor din presă, vine de la vicepreședintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Ionel Petre, care astăzi a dat publicității un comunicat prin care salută demersul Asociației Turistice Peștera-Padina și își exprimă public susținerea pentru demersul acesteia de a asigura un turism civilizat, cu impact minim asupra mediului.

”Salut și susțin public nemulțumirea Asociației Turistice Peștera-Padina față de turiștii care nu dau dovadă de comportament civic  în păstrarea unui mediu curat și sănătos!”, scrie Ionel Petre în comunicatul remis presei, subliniind și importanța măsurilor menite a proteja mediul: O dată cu atestarea Zonei Peștera-Padina, din comuna dâmbovițeană Moroeni, ca stațiune turistică de interes național am crezut cu toții că populația va conștientiza importanța impactului economic, social și cultural în ceea ce privește dezvoltarea acesteia din punct de vedere turistic! 

În calitate de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și președinte al filialei ALDE Dâmbovița salut și susțin public nemulțumirea Asociației Turistice Peștera-Padina față de turiștii care nu dau dovadă de comportament civic în păstrarea unui mediu curat și sănătos. Am convingerea că administrația Parcului Natural Bucegi și organele abilitate să aplice legea se vor implica activ ca aceste fapte antisociale să nu se mai repete.

Ionel Petre, care este și președinte ALDE Dâmbovița, aduce în discuție și un al aspect important: dezvoltarea turismului în nordul județului ar trebui să fie sprijinită de toți decidenții politici, indiferent de apartenență. ”(…) ALDE Dâmbovița se alătură demersurilor inițiate de parlamentarii dâmbovițeni și susține comunitatea locală prin sprijinirea proiectelor de investiții pentru atragerea de finanțări din fonduri europene pentru promovarea zonei Moroeni-Padina-Peștera care să determine o creștere a numărului turiștilor de pe piața națională și internațională.

Întru-cât protecția mediului constituie o prioritate a dezvoltării economico-sociale ce are ca scop obținerea unui mediu curat şi sănătos, care să nu afecteze posibilitățile de dezvoltare a generațiilor viitoare, ALDE Dâmbovița va demara în acest sens, în perioada următoare, o campanie de educare și conștientizare, în  rândul elevilor și studenților din Dâmbovița, privind stoparea poluării și menținerea unui mediu curat și primitor.”

Banner