Autorități impotente, ”turiști” de mahala

in Administrație/Travel by
Banner

Padina-Peștera, recunoscută recent de Guvern drept STAȚIUNE DE INTERES NAȚIONAL, este în continuarea haznaua Bucegilor, cu largul concurs – sau criminala nepăsare – a autorităților.

Nu există, probabil, nicio altă zonă montană din țară unde nepăsarea și incompetența autorităților să fie mai evidente decât în așa-zisul Parc Natural Bucegi, unde sinecuri-ști cinici își bat joc de lege și de munte – încasând bani frumoși pentru asta.

Dacă până și la Dâlga riști o amendă usturătoare în cazul în care îți duci maina pe malul pârârului ca să faci un grătar, ”uitând” mormanul de gunoi în/pe malul apei, în PARCUL NATURAL BUCEGI, acest risc NU EXISTĂ. Și nu, nu vorbim de poteci izolate unde vreun ”turist” a aruncat ambalaje/peturi/etc. Vorbim de zona Padina-Peștera, STAȚIUNE TURISTICĂ DE INTERES NAȚIONAL, unde funcționeaă inclusiv o subunitate de jandarmi!

Să vorbim despre nepăsarea primarului și a consiliului local Moroeni, localitate pe teritoriul căreia se află Padina-Peștera? Ar fi inutil, atât timp cât comuna este administrată dezastruos.

Ce fac, însă, celelalte entități care ar trebui să vegheze la aplicarea LEGII? Răspunsul, când binevoiesc să răspundă, e că nu au ce face. Deși dacă am număra câți conțopiști și lipitori de afișe iau lefuri colosale în instituțiile respective, ar fi jale. Iar pe cei de la Primăria Moroeni, repet, nu are rost să îi aducem în discuție.

În ciuda realității sumbre, premisele ar putea fi pozitive pentru cea mai frumoasă zonă montană accesibilă cu mașina, din toată România. De bine, de rău s-a modernizat drumul de acces, Peștera Ialomiței, de o frumusețe rară, a beneficiat de o investiție importantă pentru a permite vizitarea în condiții optime – în paralel urmărindu-se conservarea în starea naturală, se construiesc vile cochete pentru turiști, există un hotel cu servicii dintre cele mai apreciate, se fac proiecte pentru pârtii de schi, instalații de transport pe cablu,funcționează un serviciu Salvamont, există transport pe cablu Bușteni-Babele-Peștera etc.

Dar toate acestea pălesc în fața realității că este, probabil, UNICA stațiune de Inters Național unde, practic, ești invitat să distrugi natura, după cum remarca președintele Asociației Turistice Padina-Peștera, într-un comunicat de presă distribuit pe o rețea de socializare.

Fost membru al Parlamentului, Valentin Calcan este apreciat pentru eforturile făcute în ultimii aproape 20 de ani pentru asanarea zonei și dezvoltarea unui turism civilizat, cu impact minim asupra mediului. Deși rareori a avut ieșiri critice, publice, nu a ezitat niciodată să solicite o mai mare atenție acordată zonei. Este unul dintre cei care au pus umărul la obținerea statutului de Stațiune Turistică de Interes Național. Statut care, spunea Valentin Calcan cu ceva vreme în urmă, va forța autoritățile să fie mai riguroase în aplicarea legilor, protejând mediul și prevenind transformarea zonei într-o imensă groapă de gunoi, dublată de cea mai mare… toaletă publică în aer liber.

Cu toate acestea, statutul căpătat nu a adus nicio schimbare, autoritățile manifestând aceeași nepăsare (sau e altceva la mijloc?!) față de distruverea mediului.

”Am crezut cu toții (cu naivitate, pot spune eu) că odată ce devenim zonă turistică de interes național, astfel de evenimente vor fi istorie”, afirmă Valentin Calcan, constatând, cu amărăciune, că singura schimbare ce poate fi observată este… majorarea taxelor cu 300% până la 700%!

Publicăm mai jos comunicatul de presă al Asociației Turistice Padina-Peștera:

”Peștera-Padina, UNICA Stațiune Turistică de Interes Național unde poți să distrugi natura!

Odată cu vremea bună și cu zilele libere de 1 Mai, zona Padina a redevenit locul unde în, disprețul bunului simț, poți face orice.
Adică, poți să parchezi mașina oriunde pe spațiile verzi, poți să faci un grătar cu ceva crengi rupte de prin copaci, poți să dai drumul la manele să se audă până la Bran. Ai nevoie de o toaletă? Nicio problemă: râul Ialomița sau pădurea din zonă care oricum a devenit cea mai mare toaletă publică din Parcul Natural Bucegi. Cât costă? NIMIC! Mai mult, ca să nu mai cari gunoaiele, le poți lăsa fie pe teren fie le poți arunca în râu.
Toate acestea se întâmplă acum. Și este numai începutul pentru că, iată, nu există nicio autoritate publică care să oprească acest dezastru.
Am crezut cu toții (cu naivitate, pot spune eu) că odată ce devenim zonă turistică de interes național, astfel de evenimente vor fi istorie. Iată că nu! La fel ca an de an, disprețul față de natură, disprețul față de investitorii și personalul unităților turistice continuă, cu o singură deosebire: din acest an avem taxe cu 300% până la 700% mai mari pentru că… suntem stațiune turistică (plină cu gunoaie)!
Eu sper ca administrația Parcului Natural Bucegi, Primăria Moroeni, Garda de Mediu să nu se mai facă cum că nu se întâmplă nimic ori să continue a spune că nu au ce face. Pentru că sigur pot face măcar un lucru simplu: SĂ APLICE LEGEA!

Valentin Calcan
Asociația Turistică Peștera-Padina”

Banner