APCE: Cezar Preda, acuzat de corupție?

in Externe/Politică by
Banner

Pedro Agramunt (Partidul Popular), fost preşedinte al APCE, Jordi Xucla (membru al PDeCat), Cezar Preda (PPE), Stefan Schennach (socialist austriac) şi Samad Seydov (Azerbaijan) sunt acuzați ”de atitudine binevoitoare” față de regimul represiv de la Baku (Azerbaijan).

Celor cinci parlamentari li se reproșează faptul că ar fi blocat, în ianuarie 2013, un raport deosebit de critic față de regimul brutal de represiune la care sunt supuși adversarii regimului dictatorial, aflați în închisorile azere.

Membri APCE nominalizați ar fi primit diverse ”atenții”, cum ar fi caviar, covoare valoroase sau sejururi la hoteluri de lux din fosta republică sovietică.

Alături de cei cinci sunt menționați alți cinci foști membri ai APCE, printre care actualul secretar de stat spaniol pentru apărare, Agustin Conde.

Raportul care îi aduce pe cei 10 demnitari sub lupa comisiilor de anchetă a fost elaborat de Independent investigation body on the allegations of corruption within the Parliamentary Assembly (Grupul Independent de Investigații ale Acuzațiilor de Corupție din APCE) (IBAC-CO) și a fost făcut public în urmă cu câteva zile.

IBAC a stabilit că ”există o puternică suspiciune că anumiți membri actuali şi foști ai APCE s-au implicat în activități de corupere în favoarea Azerbaijanului”, în scandalul cunoscut sub numele de ‘Caviargate’.

Comisia pentru Regulament, Imunități și Afaceri Instituționale a APCE s-a întrunit joi, 26 aprilie și a verificat alegațiile la adresa a patru dintre cei nominalizați, constatând fie că nu au încălcat nicio regulă (Tiny Kox, Ria Oomen-Ruijten), fie incălcări minore ale regulamentului, art. 1.1.4 din Codul de conduită al raportorilor APCE (Stefan Schennach).

sursa: stiripesurse.ro; http://assembly.coe.int

Foto: Wikipedia

Banner