Tuberculoza bovină, sub supraveghere

in Actualitate by
Banner

Tuberculoza este o zoonoză gravă, care se transmite de la animale la om și invers, produsă de germeni din genul Mycobacterium. Tuberculoza este larg răspândită și se întâlnește mai ales la taurine, păsări, suine, dar și la populațiile de animale sălbatice.

La animale, tuberculoza produce pierderi economice prin scăderea productivității și capacității reproductive a animalelor bolnave, restricții de circulație pentru animalele bolnave și pentru produsele obținute de la acestea,  pierderi prin măsurile de combatere și asanare a focarelor de boală, etc.

Pentru menținerea statusului de exploatație oficial indemnă de tuberculoză – conform legislației în vigoare – la nivelul județului  Dâmbovița a fost demarată acțiunea de testare prin  tuberculinare a tuturor bovinelor, atât din exploatațiile nonprofesionale, cât și din exploatațiile comerciale, pentru supravegherea  tuberculozei bovine. În paralel se execută și recoltari de probe de sânge pentru supravegherea  Leucozei Enzootice Bovine si Brucelozei Bovine.

Astfel, în această săptămână, a avut loc o instruire practică având ca tematică Metode de testare prin tuberculinare a bovinelor  și caprinelor în vederea depistării  Tuberculozei. La această instruire au participat atât toți medicii veterinari din cadrul DSVSA Dâmbovița, cât și medicii veterinari de liberă practică din județ, care execută testarea în teren.

Sursa: comunicat de presă DSVSA

Banner