La solicitarea liberalului Cezar Preda, Comisia de la Veneția va fi sesizată OFICIAL în legătură ”legile justiției”, pachetul de modificări legislative adoptat de majoritatea parlamentară de la București.
Așa cum am mai scris, președintele grupului PPE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), deputatul liberal Cezar PREDA, a anunțat încă de luna trecută că a cerut președintelui APCE, în numele grupului pe care îl reprezintă, să solicite oficial Comisiei de la Veneția un punct de vedere vis-a-vis de modificările legilative impuse de puterea de la București.
Cezar Preda a ținut să precizeze că este un efort concertat al liberalilor, senatorul PNL Alina Gorghiu solicitând în scris Comisiei juridice a APCE, al cărei membru este, să sesizeze Comisia de la Veneția.
Luni, 23 aprilie, la debutul unei noi sesiuni de lucru a APCE, solicitările celor doi fruntași liberali au ajuns la Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a aprobat sesizarea Comisiei de la Veneția. Concret, APCE va solicita Comisiei să exprime un punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE.
Într-un comunicat publicat pe site-ul PNL, se arată că demersul reprezentanților liberali de la APCE este o ”cale extraordinară”, într-o situație limită
”Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE
După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE.
PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE”, se arată în comunicatul PNL, care subliniază că după ce Comisia de la Veneția va exprima un punct de vedere, Curtea Constituțională a României (CCR) ”…va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri. Parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția”.