E oficial: ne ”furau” la contor

in Economie/Social by
Banner

Ceea ce se bănuia de multă vreme, devine certitudine: românii au plătit ani buni facturi umflate la energie electrică! Informația a fost confirmată de Consiliul Concurenței și de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.

Totul a pornit de la investigația derulată de Consiliul Concurenței, care verifica constituirea unui adevărat cartel al contoarelor electrice, angajații Electrica S.A. fiind direct responsabili pentru acest lucru – cu consecințe usturătoare, financiar, pentru consumatori. Investigația a scos la iveală fapte grave și a condus la amendarea societății Electrica SA cu o sumă record.

Amenda nu este suficientă pentru a îndrepta răul provocat consumatorilor, consideră preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Nicolae Havrileţ, care a afirmat joi, într-o conferinţă la care au participat şi oficiali ai Consiliului Concurenţei, că Electrica ar trebui să refacă tarifele.

„…societatea în cauză trebuie să refacă tarifele şi acest lucru se realizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate”, a declarat, joi, Havrileţ.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, anunțase anterior că cea mai mare amendă din 2017, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piața contoarelor de măsurare a energiei electrice. Chirițoiu a prezentat și strategia pe care cele două organisme guvernamentale vor aplica pentru despăgubirea consumatorilor.

„Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor„, a spus Bogdan Chirițoiu.

În ciuda declarațiilor celor doi, recuperarea, de către consumatori, a prejudiciului ce le-a fost provocat, nu va fi foarte simplă, deoarece prejudiciul adus consumatorilor de energie este foarte greu de cuantificat, licitaţiile măsluite, care au provocat umflări artificiale ale tarifelor, fiind organizate într-un interval mare de timp.

 „Vorbim de ani buni în care prețurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze prețul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obținut în cursul investigației”, a mai arătat președintele Consiliului Concurenței, citat de cotidianul Adevărul

Banner