• Tudorel-Toader.jpg
    Tudorel Toader
  • Tudorel-Toader-pe-facebook.jpg

Toader atacă la CCR decizia lui Iohannis

in Justiție by
Banner

Previzibul refuz al președintelui Iohannis de a o revoca pe șefa DNA, nu a rămas fără răspuns din partea ministrului justiției. Tudorel Toader a transmis, pe contul personal de facebook, un mesaj celor care cred că subiectul este închis.

„În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA;

În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente;

Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu;

Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional,

Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!”, a scris Toader.

După aproximativ două ore, ministrul a revenit cu o completare: ”Pentru cine crede ca stie, sau ar trebui sa stie, cartea constitutionalismului: Vom sesiza CCR nu este echivalent cu voi sesiza CCR!”

Potrivit art. 146 din Constituție, CCR poate fi sesizată, în caz de conflict juridic de natură constituțională între autoritățile statului, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

La bursa zvonurilor este dată ca aproape sigură o angajare a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care ar urma să își asume instituțional sesizarea CCR.

Tudorel Toader a cerut, pe 22 februarie, declanșarea procedurii de revocare a procurorului șef al DNA. Ministrul a prezentat atunci un raport în care se susținea că șefa DNA ar fi încălcat Constituția României de două ori într-un an!

Banner