Târgoviște: Oaspeți din Castellon

in Administrație by
Banner

Doamna Amparo Marco Gual, primarul orașului spaniol Castellon de la Plana, se află într-o vizită oficială de două zile la Târgoviște. Castellon de la Plana este a doua casă pentru aproximativ 15.000  de dâmbovițeni, mare parte dintre ei, târgovișteni.

Așa se face că, firesc, anul trecut s-a semnat documentul de înfrățire între cele două orașe.

După vizita delegației municipalității târgoviștene la Castellon, spaniolii ne-au întors vizita, delegația din Castellon fiind condusă chiar de doamna primar Amparo Marco Gual.

Scopul declarat al vizitei a fost identificarea căilor de colaboarare în domeniile de interes reciproc și de accelerare a activităților comune deja demarate. Sunt vizate domeniile ce ţin de ordine publică, educaţie şi bune practici în administraţia publică.

Delegaţia spaniolă a vizitat marți Complexul Turistic de Nataţie, ziua de miercuri fiind programate vizite la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, la Universitatea Valahia şi la mai multe școli din Târgovişte.

Primarul Târgoviștei, Cristian Daniel Stan, a subliniat importanța colaborării în domeniile cultural și educațional.

„Ca primă măsură concretă, am hotărât demararea unui proiect de schimb de experiență şi colaborare în domeniul educațional, proiect în cadrul căruia elevii merituoși dintr-un oraș înfrățit vor avea posibilitatea de a lua contact direct, în cadrul unor burse municipale, cu sistemul educațional din celălalt oraș.

Această întâlnire reprezintă şi un mesaj puternic de susţinere pentru cei aproximativ 15.000 de dâmboviţeni şi târgovişteni care trăiesc şi muncesc în Castellon de la Plana.

Mulţumesc doamnei Amparo Marcu Gual pentru deschiderea arătată faţă de problemele comunităţii târgoviştene din Castellon de la Plana, administraţia locală spaniolă sprijinind şi o serie de evenimente culturale organizate de comunitatea românească de acolo”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Daniel Stan.

Și primărița din Castellon a ținut să evidențieze importanța pe care o are comunitatea de români, majoritar dâmbovițeni, din Castellon de la Plana și din regiune. Domnia Sa a vorbit despre eforturile administrației din Castellon de a-i ajuta pe românii de acolo să se simtă ca acasă, să se integreze fără să se dezrădăcineze.

În acest sens, a susținut și încurajat toate manifestările care aveau în centru cultura românească sau acțiuni educative, care să-i ajute pe conaționalii noștri să nu uite care le sunt rădăcinile.

Pe lângă tradiționalele angajamente privind deschiderea spre colaborarea economică, administrativă sau culturală, doamna Amparo Marco Gual a vorbit și despre dorința municipalității din Castellon de a pune bazele unor schimburi studenți între Universitatea din Castellon și Universitatea Valahia din Târgoviște.

”Este foarte important în acest moment să deschidem o nouă cale de colaborare în schimburi de bune practici administrative și nu numai. Am aflat de la dl. primar Stan despre interesul deosebit pentru atragerea de fonduri europene pentru municipiul Târgoviște. Noi am trecut prin asta de multă vreme, dar încă mai avem de învățat unii de la alții. Vrem să extindem colaborarea și să punem bazele schimburilor de elevi și studenți între Castellon și Târgoviște (…)”

Banner