Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a depus la DIICOT o plângere împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi (la data faptelor imputate, procuror general al României), a lui Florian Coldea – fost prim-adjunct al directorului SRI – şi a lui George Maior – fost director al SRI.
Pe contul său de pe o rețea de socializare, Obreja a publicat și fotocopii ale plângerii înaintate DIICOT, explicând, totodată gestul.
„În virtutea drepturilor constituţionale şi a prevederilor Codului de Procedură Penală, am formulat plângere penală împotriva numiţilor Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea şi George Maior. Având în vedere pericolul pentru ordinea publică şi a statului, precum şi probele (şi nu „suspiciuni rezonabile”), aştept luarea de urgenţă a măsurilor legale ce se impun”.
În plângerea sa, Rudel Obreja îi vizează și pe procurorii care au făcut parte din echipe mixte parchete/SRI, ca şi pe cei care au transmis informații, date, probe din dosare către persoane de la SRI.
Sesizarea DIICOT intervine într-un moment de cumpănă pentru fostul șef al Federației de box. În urmă cu un an, mai exact Pe 29 martie 2017, Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare în celebrul ”Dosar BUTE”.
În același dosar, fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udea, a primit o sentință de șase ani de închisoare. În plus, instanța a mai dispus ca Obreja să plătească în solidar cu SC Euro Box Promotion SRL, către Ministerul Finanțelor, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.
Sentința nu era definitivă, deznodământul unuia dintre cele mai disputate dosare din ultimii ani urmând să se producă, cel mai probabil, pe 9 mai, atunci când completul de cinci judecători de la ÎCCJ, a stabilit că se va derula ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, urmând a se pronunța decizia definitivă.
Rămâne de văzut în ce măsură dezvăluirile din ultima vreme, ca și desecretizarea celebrului protocol DNA -SRI, ar putea avea vreo influență în derularea procesului.
Până atunci, avocatul lui Obreja a cerut magistraţilor Înaltei Curţi să transmită către DNA o solicitare de lămuriri privind implicarea SRI în dosarul „Gala Bute”, invocând dreptul la un proces echitabil. „Solicităm să emiteţi adresa către DNA să ni se comunice dacă a existat un plan comun de acţiune, dacă a fost constituită echipă operativă comună şi dacă DNA a comunicat operativ modul de valorificare a informaţiilor sau sesizărilor de la SRI şi dacă SRI a sprijinit efectuarea constatării tehnice. Invocăm aceste lucruri pentru a beneficia de dreptul la un proces echitabil şi pentru a face apărări. Dacă veţi încuviinţa, ne rezervăm dreptul de a solicita anularea acestui protocol. El este desecretizat, a fost denunţat, dar a produs efecte. Vrem să vedem dacă a produs efecte şi în această cauză”, a solicitat Dan Lupaşcu, avocatul lui Rudel Obreja, cerere aprobată de instanță.