Așteptat cu sufletul la gură de o bună parte a românilor – din motive diferite, desigur – anunțul președintelui Iohannis privind revocarea șefei DNA, nu a provocat nicio surpriză.
Șeful statului a anuțat că a luat decizia de a nu da curs solicitării pe care i-a adresat-o încă din 22 februarie, Ministrul Justiției. ”Această propunere e doar un prim pas dintr-o procedură în care, ultimul cuvânt, îl are, conform legii, președintele. La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al ministrului. Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, chiar dacă el nu obligă, el nu poate fi ignorat. Constat că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului ajung la concluzii diametral opuse. (…) Motivele de revocare prezentate de ministerul Justiției nu au fost de natură să mă convingă, ele nu corespund prevederilor legale aplicabile. Nu voi da curs propunerii ministrului de revocare a doamnei Kovesi.”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat un aviz negativ propunerii avansate de Ministrul Justiției.
Deși adversarii Laurei Codruța Kovesi încă mai sperau într-o răsturnare fericită (pentru ei) a situației, toți analiștii erau de acord, înainte ca președintele să facă anunțul, că nu pot exista surprize. Reacțiile internaționale și recent adoptatul Raport GRECO lăsau puțină marjă de manevră celor care ar fi vrut, eventual, să forțeze o revocare a procurorului-șef DNA.
foto: inpolitics