Europa, fără cetățeni DE MÂNA A DOUA!

in Economie/Social by
Banner

Comisarul pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie a Comisiei Europene, Vera Jourová, a făcut un anunț așteptat de multă vreme de cetățenii din estul UE: Comisia Europeană a decis să interzică dublul standard la alimente şi bunuri de larg consum.

Măsura ar putea da o grea lovitură marilor corporaţii occidentale, care practică dubla masură de ani buni. Inițiatorii măsurii arată că această practică revoltătoare a împărţit europenii în consumatori de mâna întâi şi de mâna a doua.

Așadar, giganţii din industria alimentară, cosmetică sau chimică vor fi obligați să producă și să comercializeze produse cu aceleași standarde calitative, atât în vestul, cât și în estul continentului.

Comisia Europeană a anunțat că va impune amenzi aspre, de până la 4% din cifra de afaceri a producătorilor, dacă reglementarea nu va fi respectată. În plus, autoritățile naționale din statele în care se vor constata încălcări ale standardului unic impus de CE, vor avea dreptul de a aplica amenzi chiar peste 4% din cifra de afaceri.

Vera Jourová a dat asigurări că măsura anunțată va reuși să elimine discrepanțele care împart, practic, cetățenii europeni în două categorii: “…vom face un pas înainte în lupta împotriva calității duale a alimentelor. Am amendat directiva practicilor comerciale înșelătoare pentru a arăta negru pe alb că în UE este interzisă calitatea duală a alimentelor. Aceasta va da autorităților naționale instrumentul pe care l-au cerut pentru a se pune capăt acestor practici. (…) nu pot exista cetățeni de mâna a doua în UE”.

Potrivit rețelei Euractiv.com, Vera Jourová a avansat și un termen pentru implementarea metodologiei de testare, aceasta urmând a fi gata luna viitoare.

Deși este vorba de o reglementare a CE, încă nu este clar cum va fi aplicată. În principiu, statele membre vor avea decizia finală privind forma de utilizare, fiind luate în calcul mai multe variante de lucru. Una dintre acestea ar fi ca organizațiile consumatorilor să fie împuternicite să o implementeze, în timp ce o alta creditează organismele guvernamentale ca fiind în măsură să aplice noile reglementări.

Deși este o măsură cerută insistent și așteptată cu mare nerăbdare, anunțul făcut e Comisarul Vera Jourová a fost primit cu reticență de reprezentanții producătorilor români de alimente. E cale lungă de la declarații de intenții până la aplicarea efectivă, spun aceștia. Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSLI), Dragoș Frumosu, a declarat pentru publicația România Liberă că ”…deocamdată e doar o discuție. Nu trebuie să ne amăgim. Ca să poți împiedica acest tip de practici trebuie să existe mai întâi o legislație comunitară foarte bună, care să fie adaptată de fiecare țară membră. Apoi, este obligatoriu ca fiecare stat să dispună de laboratoare de testare, astfel încât să se poată verifica rețeta oricărui produs vândut pe piața respectivă şi să o compare cu rețeta originală. E un drum foarte lung”.

Scepticismul lui Frumosu are temei solid, putem spune, acesta vorbind despre influența pe care o au marile corporații la vârful UE, astfel încât este aproape o certitudine că vor beneficia în continuare de protecție pentru afacerile lor. ”…multinaționalele din UE, foarte puternice financiar, dictează la Bruxelles. Vor trece ani până când aceste propuneri vor fi aplicate, ani în care multinaționalele vor face în continuare profituri uriașe vânzându-ne produse de calitate inferioară”, a mai spus Frumosu, concluzionând că pentru comerțul românesc va fi prea târziu, când aceste practici vor fi cu adevărat interzise. “Până când aceste practici vor fi cu adevărat interzise, comerțul românesc va dispărea. Puținele magazine locale vor fi desființate, iar pe piața vor rămâne doar supermarketurile străine. Trebuie să avem în vedere că până şi magazinele de la sate și comune se aprovizionează tot de la acești retaileri străini. Nu e vina lor. Românii nu au înțeles cât de important este să se asocieze și să creeze lanțuri de afaceri, pornind de la producție până la comercializare”.

 foto: euractiv.com

Banner