În mai puțin de două săptămâni, Comisia de la Veneția ar putea fi notificată oficial pentru a prezenta un punct de vedere în legătură cu modificările legislative din România.
Legile justiției, cum este cunoscut pachetul de modificări propus de actuala majoritate parlamentară, au stârnit vii reacții nu doar pe scena politică, unde opoziția încearcă din răsputeri să puncteze (și electoral), dar și în societatea civilă. Mai mult, anumite modificări urmărite de arcul guvernamental și care, în opinia criticilor, ar conduce la favorizarea celor vinovați de acte de corupție, au provocat ample mișcări de stradă. În egală măsură, cancelariile occidentale au făcut publice temerile legate de ceea ce a fost prezentat ca o ofensivă împotriva justiției, în general și a instituțiilor de luptă împotriva corupției, în particular.
Vocile critice au cerut ca instrumentele de reglementare ale UE să fie activate, pentru a stopa modificările considerate abuzive și contrare normelor unui stat de drept, în timpe inițiatorii respectivelor modificări au declarat că nu încalcă nicio regulă, cu atât mai puțin normele europene în materie. Dezbaterile pătimașe de pe malul Dâmboviței, prea adesea cu puternice accente politicianiste, este spectaculoasă, dar lipsită de eficiență. Și asta pentru că instituțiile UE funcționează în baza unor reguli și proceduri ferme, care nu pot fi modificate. ”Timing-urile sesiunilor de lucru ale Comisiei de la Veneția nu corespund totdeauna cu cel al procesului de elaborare a legilor din România și nici cu sesiunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei”, declara recent Cezar Preda, președinte al grupului PPE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Parlamentarul liberal răspunde astfel celor care acuză opoziția că ar face prea puțin pentru a stopa demersul alianței guvernamentale.
”Comisia de la Veneția poate fi sesizată doar pe proceduri stricte, nu de la televizor”, spune Cezar Preda, care a anunțat că s-au făcut și se vor face toate demersurile procedurale necesare, pe care le au la îndemână.
Senatorul liberal Alina Gorghiu a solicitat în scris Comisiei Juridice a APCE, din care face parte, să solicite oficial avizul Comisia de la Veneția, pe legile justiției din România, în prima zi a următoarei sesiuni de lucru, rspectiv pe 23 aprilie. Totodată, deputatul Preda a solicitat același lucru președintelui APCE, în numele grupului pe care îl conduce.
Cât privește rezultatul acestor demersuri, Cezar Preda crede că APCE își va însuși solicitarea și va transmite solicitarea către forul juridic al UE: ”sunt ferm convins că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (…) va accepta și va cere rapid avizul Comisiei de la Veneția”(C.P)
Ca o coincidență, Comisia de la Veneția va fi sesizată oficial pe 23 aprilie, zi în care Biserica Ortodoxă îl celebrează pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.