Parlamentarii PNL și cei ai PMP au inițiat o moțiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Moțiunea, semnată de 27 de senatori PNL și de opt senatori PMP, va fi dezbătută și votată marți, 10 aprilie, în plenul Senatului.
Moțiunea poartă numele „Absorbţia banilor comunitari – o catastrofă marca PSD-ALDE” și va fi dezbătută în camera superioară a Parlamentului după ora 16.00. Autorii, parlamentari ai PNL şi PMP, avertizează că îndeosebi situaţia programelor operaţionale sectoriale este critică, sumel rambursate efectiv de către Comisia Europeană, până în prezent, fiind nesemnificiative
Programul Operaţional Regional (POR) are alocată suma de 6,6 miliarde de euro, pentru execițiul financiar 2014-2020. Până în prezent, rata de absorbţie efectivă este în valoare de doar, 24.272.480 euro, rexpectiv 0,37%. În același timp, în cazul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM), gradul de absorbție este de 9,11%, respectiv 858.287.778 euro din alocarea de 9.418.524.484 euro.
Inițiatorii moțiunii simple, care o vizează pe Ministrul Rovana Plumb, susțin că România are șansa de a se dezvolta și de a deveni cu adevărat un stat european și că această oportunitate este oferită de fondurile europene, fonduri care pot contribui la creşterea calităţii vieţii românilor. Din păcate, se specifică în document, ”Rata absorbţiei aferentă programării bugetare 2014 – 2020 a ajuns, la sfârşitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operaţionale care gestionează Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii de care România beneficiază au avut rezultate catastrofale”.
Semnatarii moțiunii acuză alianța PSD-ALDE că a fost interesată mai mult de măsurile care să mulțumească propria clientelă politică, decât de atragerea de investiții și absorbția fondurilor europene. Totodată, este dezavuată ”funcționărimea numită politic”, dublând personalul tehnic și care, în opinia inițiatorilor, este vinovată pentru pierderea a sute de milioane de euro anual. ”…funcţionărimea (numită politic, pe lângă cea cu atribuţii tehnice) din ministere se mişcă încet, lunile trec, iar banii de investiţii nu ajung în ţară, România dezangajează anual sute de milioane de euro. Toate componentele societății romanești sunt lezate puternic de lipsa infrastructurii publice, birocraţia excesivă şi de lipsa reală de interes pentru accelerarea absorbției fondurilor europene”, se arată în textul moțiunii.