CORUPȚIA UCIDE. Un truism…

in Analize/Opinii by
Banner

Astăzi, Rovana Plumb se confruntă cu o moțiune simplă. Indiscutabil, gestul politic al Opoziției va fi respins de Parlament.Dincolo de asta, însă, e nevoie ca activitatea ministerului responsabil cu implementarea proiectelor pe fonduri UE să primească un catalizator. Nu persoana ministrului e problema acolo, ci anchilozarea contraproductivă a aparatului de lucru. Își închipuie cineva că o imaginară alocare a lui Ludovic Orban în locul Rovanei Plumb ar rezolva problema? Nici eu…:)

Acolo, în mod real, problema o reprezintă lipsa profesioniștilor, a funcționarilor competenți care să dinamizeze activitatea. Anul trecut, pe vremea asta, România nu avea acreditată NICI O Autoritate de Management şi riscam să nu primească nici un ban de la Comisia Europeană. E vorba de aproximativ 22 de miliarde de euro, într-o țară cu un buget de 50 md euro.

Ca să putem să beneficiem de banii europeni care estimăm că vor intra în ţară în acest an, trebuia să avem toate structurile statului acreditate de către Curtea de Conturi, respectiv Autoritatea de Audit, astfel încât să putem trimite facturile ca acestea să fie decontate de Bruxelles. Asta nu mai e treaba ministrului, e doar responsabilitatea lui. Dacă funcționarii români sunt fie interesați fie incompetenți, procesul durează 12 luni, în loc de 30-40 de zile.
Anul trecut, prin toamnă, Autoritățile de Management au fost, în final, acreditate dar și aici e o altă anomalie.

De ce sunt acreditate de CCR și nu de o autoritate guvernamentală care să eficientizeze traseele birocratice?

Dacă AM nu erau acreditate, Statul trebuia să facă, obligatoriu plăţi în ţară, fiindcă economia nu poate sta în loc, dar banii s-ar plăti de la bugetul de stat şi nu din fondurile europene alocate României, ceea ce ne-ar crește deficitul.

Dar despre asta nu vorbește nici un lider politic, în pompoasele lor conferințe de presă. Și nici despre griparea aparatului birocratic pe fondul angajărilor, desigur, ”pe concurs”, a tuturor nepoțeilor inculți și analfabetizați instituțional.

Oamenii de afaceri știu despre ce vorbesc. Și cei care vă loviți de răspunsurile imbecile iscălite tacticos pe foi de hârtie trimise prin poșta.

Problema nu sunt, obligatoriu, miniștrii. Uneori, sunt și ei. Cea mai mare problemă o reprezintă armata stufoasă de incompetenți care sugrumă statul.

Radu POPA via facebook

Banner