Sorin ION: demisia, PRIMA OPȚIUNE

in Educație/Interviu by
Banner

Scandalul evaluării inspectorilor școlari continuă. După o perioadă în care părea că Educația ar fi scăpat de furia politizării, atât de comună în politica de pe malul Dâmboviței, lucrurile par a reveni pe făgașul cunoscut. Din păcate.

Cu ceva vreme în urmă, spre surprinderea tuturor, mai multe posturi importante din Inspectoratele școlare din țară au fost ocupate, prin concurs, de persoane care nu doar că nu erau agreate la vârful ministerului, dar unele aveau chiar apartenență politică ”ostilă”. Este și cazul inspectorului general al IȘJ Dâmbovița, Sorin Ion, consilier județean PNL, care a câștigat concursul pentru ocuparea postului cu fix trei ani în urmă.

Din păcate, spuneam, lucrurile revin pe făgașul cunoscut, acela al aducerii învățământului românesc sub control politic. E drept, metodele folosite în 2018 sunt mai subtile, sau cel puțin așa pare. În 2018, cei ce nu sunt pe pacul organelor de partid și de stat nu mai sunt demiși pur și simplu, ci sunt ”evaluați corespunzător”, iar mai apoi sunt schimbați. În proces, sunt distruse cariere și ruinate decenii de muncă la catedră – ca să nu mai vorbim de blocarea oriărei tentative de evoluție profesională și managerială pe viitor, pentru cei vizați. Dar nu pare a cântări prea mult în ochii celor pentru care culoarea carnetului de partid este mai importantă decât orice.

Așadar, ”evaluări”. Nu contează că aceste evaluări sunt catalogate de însuși ministrul de resort ca fiind penale – același personaj care, mai apoi, duce la bun sfârșit planul de mazilire a indezirabililor. Nu contează că dispar documente oficiale sau că se înființează comisii cu încălcarea Legii. Dacă scopul este atins, niciun efort (a se citi ABUZ) nu e prea mare.

Studiu de caz, ”evaluarea” șefului IȘJ Dâmbovița, Sorin Ion. După ce timp de trei ani, sub guvernare PSD, a obținut doar calificative maxime, în urma evaluări PENALE (ministrul dixit!) este (re)evaluat și primește calificativul BINE. Care nu doar că îl elimină, practic, din fruntea Inspectoratului, dar îi blochează, pentru cinci ani, accesul la orice funcție de conducere. Cu alte cuvinte, până prin 2023, Sorin Ion nu ar mai putea ocupa nici măcar funcția de director la grădinița Uțuțoaia! Ca să nu mai spunem că în tot acest timp, cinci ani, nu ar putea primi nici gradație și nici salariu de merit. Pentru că, nu-i așa, salariile sunt oricum foarte mari în învățământ!

Să mai vorbim și despre deceniile de muncă la catedră pătate de dezonoranta malversațiune guvernamentală? Vorba ceea, noaptea, ca hoții..

Confruntat cu aceste manevre absolut descalificante pentru o instituție a statului de drept, Sorin Ion spune că primul impuls a fost să demisioneze. Soluție care este în continuare pe tapet. ”Mai întâi, vreau să îmi spăl onoarea. Apoi voi vedea ce e de făcut”, spune profesorul Sorin Ion, anunțând că va depune o plângere în instanță, împotriva acțiunii Ministerului.

 

Banner