Raportul GRECO și populismul mioritic

in Politică by
Banner

Grupul de State Împotriva Corupției (GRECO) a adoptat un nou raport privind reformele justiției din România. Grupul invită partea romană să autorizeze publicarea acestuia, dar și să vină cu explicații, în scris, în fața Consiliului Europei.

Din păcate, elaborarea raportului GRECO a prilejuit noi manifestări populiste în spațiul public, în principal din partea unor actori politici, dar și din sfera magistraturii.

Deși susține transparența totală și chiar a solicitat publicarea raportului, Cezar Preda, președinte al grupului parlamentar al PPE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliuului Europei crede că totul trebuie, înainte de toate, respectată strict procedura care reglementează activitatea GRECO.

Fruntașul liberal spune că PNL a făcut, prin reprezentanții săi, toate demersurile legale privind autorizarea publicării raportuui GRECO, dar că nu a încercat să speculeze electoral situația. Totodată Cezar Preda s-a arătat deranjat de faptul sunt grupuri – politice, profesionale sau de altă natură – care încearcă să aducă dezbaterile legale, procedurale la televior, din dorința de a câștiga capital politic.

Șeful delegației Romaniei din cadrul GRECO a fost informat că la urmatoarea reuniune plenară, din luna iunie, trebuie să prezinte în scris situația reformelor justiției din țara noastra, din punct de vedere instituțional.

Distribuie pe
Banner